Предлагат общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна

Европейската солидарност е много важна. Получих одобрение в следващите дни ще се предложат варианти тези разходи, които всяка страна сама плаща в помощ за Украйна, да може да се покрият тези разходи от ЕК. Това заяви във Франция премиерът Кирил Петков.

Това, което обсъждахме днес, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите за тези бежанци, а не всяка държава да се бори самостоятелно, каза премиерът.

Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за около 10 млрд. евро. В момента влизаме в една обща ситуация на високи цени на петрола и газа, които повишават инфлацията и намаляват растежа. ЕЦБ ще намалява средствата, които циркулират в европейската икономика, намалявайки паричната маса в ЕС, а правителствата на страните членки ще трябва сами да стимулират икономиките си, за да има растеж, каза още Петков. Аз вече имах възможност да се срещна с всичките ни съседки, освен с Турция. Искам това да бъде една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно. Както знаете, част от газа, който искаме да купуваме, азерският газ, минава през Турция, добави премиерът. /БГНЕС