Петков: Радев да не философства, а да свика КСНС. Няма да говоря с Доган, Трифонов, Борисов и Костадинов

Вотът на недоверие в момента просто и ясно очертава кои са хората, които се коалират срещу правителството, заяви министър-председателят Кирил Петков, минути преди гласуването в пленарна зала.

Има и други хора от другите политически партии, които осъзнават колко тежка криза може да дойде, ако падне това правителство. Те не разбират своите лидери. Ако някой не се присъедини към нас по правилната причина, а тя е България и каузата, на нас не ни трябва тази подкрепа. По-добре да отидем на избори, ако имаме хора, които са до нас заради лична изгода, заяви още Кирил Петков в интервю за бТВ.

Премиерът бе категоричен, че няма да разговаря с Ахмед Доган, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Костадин Костадинов, Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Когато имаме 121 човека ние отново ще предложим Никола Минчев да е председател на Народното събрание. Това ще е истинската победа, посочи Петков и заяви, че към настоящия момент Асен Василев е най-добрият финансов министър, който България може да има.

Относно днешните събития, свързани с темата Република Северна Македония, Петков каза, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в един ден е казал, че дава 59 депутати и в същото време блокирал външната комисия в Народното събрание.

Това са подли стъпки, каза Кирил Петков.

Той заяви, че днес в Министерски съвет кабинетът е решил, че Народното събрание е институцията, която ще вземе решение за РСМ и няма да се отрече от думата си.

Утре в 15 часа се свиква отново комисията в НС и МВнР ще отиде с цялата си експертиза да обясни защо френското предложение в този момент е най-доброто. ПП ще предлага външна комисия в НС да има всеки ден комисия, всеки ден да изисква документите от МВнР, за да покаже нашата готовност да работи по този въпрос. Но ако партиите продължават да блокират тази комисия за мен ще бъде върхът на безпринципността, каза още Кирил Петков.

По думите му президентът Румен Радев вместо да философства, трябва да свика КСНС.

Ако не свика КСНС, да не се изказва по случая, призова премиерът.

Премиерът съобщи, че още тази вечер ще се събере Изпълнителният съвет на „Продължаваме промяната”.

Конституцията е условие преди да започне преговорния процес. Без да се промени Конституцията на РСМ не започва преговорния процес. Има мониторингов механизъм, който ще го има от деня на вдигане на ветото до присъединяването им към ЕС, посочи Петков, важните според него неща и подчерта, че неговото лично мнение е, че френското предложение е много добро.

Ако ГЕРБ иска да подкрепи френското предложение, първото нещо, което трябва да направят, е утре да се появят в комисията и да изслушат МВнР. Президентът, ако има мнение, да свика КСНС. В противен случай Радев и Борисов да не се упражняват в реторика, повтори още веднъж министър-председателят.

Утре ще заявя в Брюксел, че без решение на Народното събрание българското правителство не може да вземе решение. Нямам никакви притеснения от никакви паметни записки, каза още Кирил Петков.

Според него ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” изпитват огромен страх, че Бойко Рашков може да застане на чело на Антикорупционната комисия.

Ако минат промените Иван Гешев ще има съдия, който може да го разследва. Северна Македония е една мъгла, която се опитва да скрие тези причини. Те решиха да теглят шалтера през зависимия коалиционен партньор – ИТН, коментира още Кирил Петков.

В заключение премиерът каза, че нови избори сега означава 13 млрд. да не влязат в икономиката, застрашена енергийна сигурност, влизане в есенната COVID-вълна, означава слагане България на трупчета. /БГНЕС