Петков: Реформа на службите, Радев не може да е политик и президент едновременно

Първо трябва да реформираме органите преди да ги сезираме. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пазарджик.

Петков коментира думите на президента Румен Радев, който поиска компетентните органи да извадят всички сигнали, преписки и дела за БТК, за „Булгартабак“, за КТБ, за ББР, за язовири, магистрати, за Митници, за „Дунарит“, и отравянето на Гебрев и др.

„Президентът заяви, че ще сезира органите. Въпросът е кои органи? Ние отдавна искаме да има реформа в ДАНС. Акад. Денков предложи смяна на директора на ДАНС, но тя бе блокирана от президента. Когато сезираме органи, първо трябва да ги реформираме, преди да ги сезираме“, каза Петков.

Той заяви, че за да ни си говорим само общи приказки ПП-ДБ ще започнат кампания за реформа в службите. „Когато има реформа в службите, няма да се говори само от едната или другата страна, да има въпроси за съветници и за други корумпирани истории, а ще има реално разследване. Време е службите да бъдат реформирани. Дотогава сезирането на нереформирани органи е нищо повече от общо говорене“, смята съпредседателят на ПП.

Според него всяка институции трябва да върши своята работа, независимо от личностите, които я оглавяват. „Тези институции трябва да са над личностите, да не става дума за личностни битки, а да става дума за правова държава“, подчерта Кирил Петков.

Той не е притеснен от евентуален политически проект на държавния глава. Петков припомни, че по Конституция Радев не може да има двойна роля – „да е политически лидер и президент, трябва да избереш едно от двете“.

Петков подчерта, че не желая да влиза в говоренето за „Пътя на копринката“, а иска служби и прокуратура, която да работи, но затова е трябвало да има смяна в ДАНС. „Мисля, че времето дойде това да се случи“, обобщи той. /БГНЕС