Петков: С нашия състав на кабинет поставихме картите на масата, сега е ред на ГЕРБ да решат

Ако България има шанс професионалист като акад. Денков да я води, ще съм много горд. Той сам избра екипа си и отбора си. Ние казахме, че няма да подкрепим първия мандат, но казахме, че ще предложим много добър състав с втория мандат. За да отпушим парламента, предложихме и нашият вариант с ротационен председател. После предложихме програма за работа на кабинета, и след това предложихме кабинет.


С това следваме много прозрачна програма за нашите партньори.

Това каза пред БНТ съпредседателят на ПП Кирил Петков.

След изборите, в които спечелихме 64 депутата, ние задаваме стъпките - ротационното председателство, управленската програма, и сега - кабинетът. Да, ПР-ският шум, който влиза от всякъде, не става ясен на хората, но ние водим стъпките си прозрачно. Не взимаме мандата на ГЕРБ, но осъзнаваме, че сме в първия мандат, те могат да си представят правителство сега, техен ход си е. Но и сега те трябва да си изберат какъв ще им е ходът, след като ние сме сложили всички карти на масата, допълни Петков. Единият начин е да кажат - "ще си сложим наш кабинет", но и знаят, че не може да очакват подкрепа от нас за подобен кабинет, и ще трябва да търсят тази подкрепа от ДПС и БСП. Само че тази подкрепа - всички знаем, не идва безплатно - ДПС ще поиска енергетиката, БСП ще поиска нещо друго, и Борисов ще трябва да задоволява интересите - като студения резерв на Доган, с които ще трябва да се съобразява.

Ние затова искахме да зададем законодателната и управленската рамка, за да е ясно какво трябва да прави това правителство, а не в последния момент да се казва какво трябва да се донаправи или измени. Затова сложихме 18 месеца срок, за да има конкретни стъпки какво трябва да се прави.

Останалите партии могат да я припознаят и надградят, не е вярно, че сме изключили другите партии от тази програма, допълни Петков.

Ако някой ни сложи условие - например, дайте ни 1.2 млрд. за определени строителни фирми, то ние казваме не, - и ако цената е да падне това правителство, то нека падне. Политическите партии осъзнават, че сме принципни в действията си и искаме България да върви напред, но няма да направим компромиси.

Вторият избор пред ГЕРБ, ако не искат правителство с ДПС и БСП, е да се ходи на избори. Само че истината е, че това не решава нищо. Ще бъдем вместо с дълги ръкави, по тениски в кампанията, но разпределението ще е същото, Борисов пак няма да има друг избор освен с БСП и ДПС, дори и да отиде на следващи избори.

Третият вариант, който ние предлагаме, е кабинет, воден от един от най-добрите учени в света, с професори, с хора като проф. Тагарев - безспорен в отбраната и сигурността. Слагаме го на масата този кабинет, ясни са законодателната програма, ние сме готови да разделим властта - може да има огромен контрол в парламента, и нашите министри, които обаче да имат ангажимента да спазват програмата. Видяхме идеята на смесения отбор, където никой не носи отговорност, и този филм не искаме да го играеме. Там се изисква от нас едни неща, които, обаче, министрите не искат да ги правят, каза още Петков.

Единственото, което направихме всички партии в коалицията ПП-ДБ, е да дадем на акад. Денков мандат да си избере отбора, и му казахме, че носи тежката корона и има правото да си избере хората, с които да работи.

Отделно, самите лидери в партията си казахме, че трябва да направим предпоставката и да не избодем очите с ярко политическо представителство в този кабинет с мотива, че осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация, допълни Петков. Всъщност, и аз, и Христо Иванов, и Владислав Панев, и Атанас Атанасов, направихме стъпка назад. Асен Василев не я направи, защото трябва да се направи бюджета на държавата, и то той трябва да е под 3% дефицит, за да си изпълним програмата. Нямаме никой друг в нашия отбор, който да е толкова квалифициран, че от ден 1 да направи бюджет и той да е с 3% рамка. Експертната същност на Василев надделя над неговото политическо оцветяване, допълни Петков.

На въпрос дали Христо Терзиев е общият кандидат на ПП и ДБ за столичен градоначалник, Петков заяви: „Това, което се разбрахме е, че ще имаме един кандидат за София. Самото име ще бъде обявено, когато финализираме цялостната програма. Не искам да споменавам имена, защото нещата трябва да бъдат поставени по правилния начин“.

За атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, Петков заяви, че това е атака срещу държавността и имиджа на България. На въпрос кой е виновен за това да изглеждаме по този начин, той отговори: Не знам.

Лидерът на ПП се надява органите, които разследват случая, да дадат бързи отговори на всички въпроси, защото "иначе е срам за имиджа на България и изглеждаме като „мафиотска държава“.

На въпрос дали нападението може да е инсцениран случай, Петков заяви: „Много се надявам това да не е така. Извършителите трябва да бъдат хванати много бързо“./БГНЕС