Петков: Ще предложим отпадане на сертификата при 60% ваксинация или 5% заетост на интензивните легла

Отваряме дискусията и имаме предложение за премахване на зеления сертификат за вътре в страната в момента, когато един от два критерия се постигнат – ваксинация от 60% (с първите две дози) и ако всичките интензивни легла в страната паднат на 5% или надолу заетост от COVID-19.

С други думи, когато вълната е преминала, тогава зеленият сертификат предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни. Това заяви премиерът Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Оптимизирахме и клъстерите, които работят заедно в 5 региона. Възможността дава шанс в области, които имат ниски нива на интензивни легла да прехвърлят при висока заетост интензивните случаи към съседните области. Така ще намалим риска да затваряме отделни области. Добрата новина е, че засега вариантът на COVID-19 не води все още до високи нива на заетост в интензивните легла, добави Петков.

Ако бяхме използвали старите модели, като заболеваемост на 100 000 трябваше цяла България досега да е затворена.

Регион 1, който включва Благоевград, София град, София област се очаква след 5 дни да влезе в етап 3, което започва с ограничителни мерки, както и регион номер 5, който включва област Ямбол също и там влизаме в етап 3, което означава, че ще влезем в меки, но ограничителни мерки след 5 дни. З всеки един такъв регион поне 5 дни предизвестие ще даваме, каза още Петков. /БГНЕС