Петков: Ще работим за бърз напредък в преговорите с РСМ

Дискусията на КСНС беше навременна и полезна. Това заяви премиерът Кирил Петков, предаде БГНЕС.

Според премиера тя е показала, че всички участници споделят една обща цел – излизането от застоя в отношенията с Република Северна Македония и даването на ново начало в стремежа към добросъседство.

„Потвърдихме съществуващата позиция на България в отношенията ни с РС Македония. Но едновременно с това създадохме и нов старт на диалога, който трябва се случи в следващите месеци с РС Македония”, уточни Петков. В този нов старт трябва да обсъдим важни теми за двете страни като правата на българите в РСМ, както и за общата инфраструктура, общ, културен календар, евроинтеграция, история, потвърди отново Петков.

Само с труд и много усилие можем да постигнем бърз напредък в нашите отношения. Надявам се, че нашите съседи и нашата делегация във всичките тези сфери ще могат да постигнат реален прогрес. Още този месец ще отида до РСМ, първо защото ни е ред, но и защото искаме да покажем, че през конструктивен диалог, диалогични действия можем да направим много повече, отколкото се е случвало в последните няколко години. Заедно можем повече, добави още Петков. /БГНЕС