Петков: Сключваме договор за 7 кораба с втечнен газ за следващите 6 месеца

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ доставка на LNG. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков на последното заседание на правителството „Петков“, предаде репортер на БГНЕС.

Условието е следващия месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигури инфраструктура с Гърция и Турция. Този договор, който днес ще се предложи е важна стъпка на екипа съвместно с ЕК за осигуряване на газ за следващите 6 месеца, добави Петков.

Реално имаме по един карго втечнен кораб с газ от октомври, ноември, декември, януари, февруари, март и април. В късните часове на вчерашния ден на първия кораб му беше осигурено да пристане в Гърция, за да се гарантира енергийната сигурност в следващите месеци, заяви Петков.

Този договор ще бъде подписан днес и ще бъде с възможност да бъде потвърден до 19 август, даваме възможност на служебното правителство ако намери по-добра оферта от тази - да няма разход за българската държава, добави Петков. Дава се една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да потвърди до 19 август да даде сигурност на доставките, след като осигури инфраструктурата, каза още Петков.

Министерският съвет ще предложи протоколно решение, което да даде правото на министъра на регионалното развитие да финансира близо 302 проекта на 196 общини с население до 5,9 млн. души. Правителството днес отпуска и 50 млн. за ремонт на 175 детски градини и училища от цялата страна, като средствата ще бъдат използвани приоритетно за ремонти на покриви и за енергоспестяващи мерки. Петков уточни, че списъкът ще бъде публикуван в рамките на деня. Днес правителството ще изслуша и доклада на министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, във връзка с установените нарушения в ТЕЦ „Брикел“ и санкциите, които предстоят. Всеки български гражданин има правото да живее в чиста околна среда и никой няма правото да нарушава закона, подчерта още Петков. Като част от антикорупционната програма на правителството днес ще бъде представен готов законопроект от Министерството на правосъдието за защита на лицата, които предлагат и подават сигнали за корупция и закононарушения. Това е важна стъпка към борбата с корупцията и престоят още стъпки, които да бъдат обсъдени, завърши Петков. /БГНЕС

Тагове: