Петков: Смяна на финансов министър преди Еврозоната е абсурдна идея

Огромен приоритет за нас е влизането в Еврозоната, смяна на финансов министър месеци преди това е абсурдна идея.


Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в отговор на въпрос за бъдещото участие на финансовия министър Асен Василев в новия кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

Чрез медиите в парламента Петков отправи официална покана към ГЕРБ за преговори по проекта на коалиционно споразумение.

“Каним Мария Габриел, Бойко Борисов и преговорните екипи официално на преговори в удобно за тях време утре, 8 март, в Народното събрание”, заяви Петков, държейки в ръцете поканите.

Той подчерта, че основните теми за ПП-ДБ са реформите в регулаторите, правосъдната система и “всички неща, които да покажат дали имат еднаква визия с ГЕРБ за развитието на страната”.

Петков даде заявка, че ще преговарят с идеята, че кабинетът на Мария Габриел трябва да се превърне в реалност, след което поясни защо толкова държат на независими регулатори и правосъдна система:

“Когато говорим за реформа в КЗК ние искаме българските граждани да знаят, че някой ги пази от високи цени, защото не е нормално всички мобилни оператори да повишат цените си едновременно, не е нормално и да има бързи кредити с необосновано високи лихви. Ако имаме добри регулатори това няма да се случва”.

Относно службите за сигурност Кирил Петков заяви, че не е нормално да бъдат ползвани за “мръсни поръчки”. "Видяхме какво се случи с местния вот на първи тур. Заради един сигнал на ДАНС всички българи не можеха да гласуват електронно”, припомни съпредседателят на ПП-ДБ.

Според него не е и нормално в съдебната система да има случаи като Пепи Еврото и Мартин Нотариуса. “Хората искат да знаят, че съдът ще отсъди справедливо. И ако имаме обща визия за тези неща с ГЕРБ, то разговорите за министри е второстепенен”, подчерта Петков. /БГНЕС