Петков: Спираме с говоренето, нека работят Денков и Габриел

С ветото си Румен Радев подчерта, че промените в Конституцията са добри.

Денков и Габриел работят добре като отбор, нека те намерят конструктивно решение за бъдещето на поста външен министър. Сигурен съм в едно никой не иска избори.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, предаде кореспондентът на БГНЕС от Видин.

Доволен съм, че след първоначалните критики, явно президентът е осъзнал колко е важна съдебната реформа. Така Петков коментира наложеното вето от Румен Радев върху възстановяването на правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор.

Според него е важно, че президентът е осъзнал колко е важна конституционната промяна. „Ще направим кръг от консултации и внимателно ще прегледаме текстовете, за да видим как трябва да постъпим. Нямаме автоматична реакция. Ще огледаме закона още веднъж, за да сме сигурни, че част от промените, които са в Конституцията, не ги отлагаме прекалено дълго време“, заяви Петков.

Според него трябва обективно да се погледнат аргументите на президента Радев. „Позитивното е, че в началото от него наистина имаше големи критики към промените в Конституцията, а сега с ветото си подчертава, че тези промени са не само добри, но трябва да влязат веднага в слина. Това показва промяна в оценката му на нашата работа“, каза съпредседателят на ПП.

По отношение на казуса с това кой ще излъчи външен министър при ротацията, Петков заяви, че е разговарял с премиера акад. Николай Денков: „Мисля, че Денков с Мария Габриел са влезли в конструктивни дискусии и ще предадем топката към тях да решат. Явно те работят добре като отбор. Когато има желание, има начин. Оставаме в техните ръце да продължат дискусиите и се надявам, че ще намерят конструктивно решение“.

На въпрос какви са нагласите дали да има нов външен министър или Мария Габриел да запази поста, Петков каза, че сме видели, че при силни политически изяли от двете страни не се напредва. „Нека да го оставим в техните ръце. Нашата позиция не се е променила, но нека конструктивните разговори продължат при тях“, добави той. Петков изрази увереност, че ще бъде изпълнено обещанието за осъществяване на ротация на 6 март.

Той заяви, че не се е срещал скоро с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Сигурен съм в едно, ултиматуми с избори… никой не иска избори. Хората искат стабилност, да продължи работата, омръзна им от политически драми. Всеки един политик трябва внимателно да се отнася с тези въпроси“, заяви Петков. Той се обяви срещу прибързаните и небалансирани решения.

Петков заяви, че още не са влезли в пряка дискусия за смяната на други министри. „Ясно може да се каже, че министърът на вътрешните работи е в отговорността на ГЕРБ. Тезите, че нямаме министри са несъстоятелни. Спираме с говоренето, нека работят Денков и Габриел. Нека ни покажат как отборната игра е по-добра от политическото позициониране по медиите“, обобщи Кирил Петков. /БГНЕС