Петков уволни Янев на рождения му ден

Министър-председателя Кирил Петков уволни министъра на отбраната Стефан Янев на рождения му ден, предаде БГНЕС.

Бригаден генерал Стефан Янев е роден на днешния ден през 1960 г. Той е един от най-близките съратници на президента Румен Радев. Веднага след като той положи клетва за държавен глава назначи Янев за служебен вицепремиер и министър на отбраната в първото си служебно правителство през 2017 г. След това Янев се премести на „Дондуков 2“, където заемаше поста секретар по сигурността и отбраната.

На 12 май 2021 г. Янев бе назначен за служебен министър-председател и остана на този пост до 13 декември същата година, когато беше сформирано коалиционното правителство на Кирил Петков. В него Янев зае поста на министър на отбраната.

Още в първите седмици на кабинета „Петков“ той изказваше мнение различно от това на премиера в сферата на сигурността. Чашата преля миналата седмица, когато Янев определи агресията на Русия срещу Украйна като „военна операция“, с което повтори думите на Кремъл за разразилата се тежка криза.

Това предизвика сериозна вълна от недоволство сред обществения и политически елит на страната. Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., заяви, че с изявленията си Янев „създава огромен външнополитически проблем на България и създава предпоставки за извършването на национално предателство, като излага на риск националната сигурност на България“. Министърът на отбраната беше принуден да се оправдава за своите думи през следващите дни.

На 28 февруари премиерът Кирил Петков свика извънредно заседание на Министерски съвет, на което предложи Янев да бъде освободен от поста министър на отбраната. Това стана на извънредно заседание на парламента днес. На мястото му бе назначен Драгомир Заков, за който гласуваха 217 народни представители. /БГНЕС