Петков: В България няма независима прокуратура; Рашков: Тя смачка труда на цяло звено в МВР

Укриват се документи за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим.

Прикрива се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние на европейската прокуратура.

Това каза премиерът Кирил Петков в извънреден брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС. На брифинга присъства и вътрешният министър Бойко Рашков.

Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни.

В България независима прокуратура няма. Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция, допълни премиерът.

Чухме късно днес становището на прокуратурата. Тя прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка - т.е. проверка, която е имала за цел евентуално да се съберат достатъчно данни, за да може да се реши да се образува или не досъдебно производство.

Това каза вътрешният министър Бойко Рашков на извънредния брифинг.

По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращият се в Дубай Васил Божков. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК. Това може да стане само след образуването на досъдебното производство. На практика вчера е стартирало такова.

Вместо прокуратурата да заяви пред всички, че тя ще предприеме това действие, тя се постара да обяви на всички, че МВР не е направило нищо, вкл. не е било компетентно едва ли не да предприеме елементарни проверовъчни действия.

Нека припомня, че Божков беше публикувал в медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка от няколко месеца. Прокуратурата не се е самосезирала по тези факти и да започне поне проверка, ако не да образува досъдебно производство. Полицейските органи имат правото само да образуват хипотеза на неотложност. Тъй като МВР вече дълго време няма доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности за поставяне на начало на наказателния процес в хипотеза на неотложност, добави Рашков. Изпратени са стотици материали от полицията към прокуратурата, но те "потъват" в нея без да е известно каква е тяхната съдба.

Не искам да отклонявам темата, но още през октомври м.г. ние сме изпратили огромен обем материали по АМ Хемус, които са събрани от ГДНП, и до ден-днешен няма никаква реакция от прокуратурата по тях.

По въпроса за Божков и фактите, които изнесе - че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова, - по този въпрос ние сме събрали факти, на които прокуратурата не обръща внимание. Спомняте си също, че преди време прокуратурата оправдаваше своето бездействие с това, че това било защитна теза на обвиняемия Божков, срещу когото имало 18 обвинения - тоест според прокуратурата ако български гражданин е обвинен в престъпление, той няма никакви други права и няма право да бъде пострадал от престъпление. Това е пълен абсурд, допълни Рашков.

По повод думите на Сийка Милева, вътрешният министър коментира: Изненадах се за пореден път не само защото те нагласиха тяхната пресконференция да бъде твърде късно, но и да не можем да реагираме - сега се налага ние да реагираме късно. Там чух откровени лъжи: нямало проект на искане за повдигане на обвинение срещу тримата задържани вчера. Ето ги проектите, и за тримата, каза Рашков и ги показа на брифинга.

Защо го правят това? Нека да ги отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, вкл. и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не, или ги пази вече откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор.

Дали прокуратурата познава своите задължения, или по-скоро търси възможности, за да избегне да търси отговорност от тези лица?

Ето и директен пример за Горанов: преди две години за него има доклад на АДФИ, по който има извод, че по отношение на Хазартната комисия има вреди, причинени на фиска в размер на 550 милиона лева. Тъй като министърът е принципал на тази Комисия, се пита прокуратурата какво е направила в този случай? Потърсила ли е отговорност от Горанов в качеството му на министър? Преди да се снабдим ние с този доклад, АДФИ още миналата година на прокуратурата.

Тези доклади на Агенцията представляват писмени доказателствени средства и служат директно в наказателния процес.

В тази преписка, която депозирахме сутринта в СГП, присъства този доклад на АДФИ, и ми е интересно защо прокуратурата категорично заяви, че липсвали каквито и да било доказателства. Това е също една поредна лъжа само и само да се оправдае прокуратурата, че нямало доказателства.

Разследването би трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да се съберат доказателства, включително и да бъде разпитан Васил Божков в Дубай - дали върху него наистина е оказван натиск от Горанов, Борисов и Анраудова, и дали е бил изнудван със заплахата, че ще му се вземе част от бизнеса - практика, на която в последните години се нагледахме в нашата страна.

Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба - на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не, каза още министърът.

В дома на Севделина Арнаудова са направени снимки, които могат да имат отношение към разследванията, допълни Рашков.

Прокуратурата има още един проблем: че по този казус работи и Европейската прокуратура. И докато обикновено се скриват факти от българското общество, сега има парарелна европейска структура, на която ние много повече вярваме, която работи по този казус. Много хора казват, че България е превзета държава, но ние ще продължим да се борим България да бъде свободна, нормална европейска държава. Битката е започнала и оттук нататък ще работим с всички инструменти на Европа, за да преместим на следващото ниво.

Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин тази вечер, каза премиерът Кирил Петков./БГНЕС