Петков: Да надмогнем историята; Йотова: Петков да вземе мерки срещу съветниците си

Министър-председателят Кирил Петков призова да надмогнем историята. Вицепрезидентът Илияна Йотова поиска от премиера неговият съветнически екип да не прави втора външна политика, защото това е опасно за България, предаде репортер на БГНЕС.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и бившият вицепремиер Екатерина Захариева присъстваха на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля. Присъства също така нашият посланик в РСМ Ангел Ангелов и Люпчо Георгиевски от БКЦ "Иван Михайлов", много политици и дипломати.

Петков: Да надмогнем историята

„Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблемите, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза Петков.

Според него докато правителствата могат да работят по документи и различни дипломатически стъпки, които трябва да се направят, тук борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата и това няма как да се случи на база на документи.

„Това трябва да се случи на база на общи действия, на сплотеност и на работа заедно. Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, смята премиерът.

Според него трябва да обърнем значението на термина „балканизация“.

„Нашата задача в момента е да обърнем тази дума и тя да има друго значение, използвайки общият потенциал, подавайки си ръка заедно този регион да стане най-бързо растящият в Европа. Трябва да надмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история и да кажем, че е имало добри страни, имало е и не толкова добри страни. Време е да направим следващите крачки напред“, заяви Петков.

За българския премиер българите в РСМ са мост.

Йотова: Петков да вземе мерки срещу съветниците си

Вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува провеждането на втора външна политика от съветниците на премиера Кирил Петков.

„Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика. Това би било много тревожно и дори опасно“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея провеждането на една подобна втора външна политика означава олекване пред нашите европейски партньори. В такъв случай никой няма да гледа сериозно на нашата позиция, предупреди още тя.

Вицепрезидентът Йотова подчерта, че пътят на РСМ за ЕС минава през изчистване на всички спорни моменти помежду ни. „България няма никакво намерение да внася още един конфликт в ЕС“, категорична е тя и добави, че няма как отвън да изчистим спорните моменти.

Ако условията по договора не се спазват, процесът по присъединяване трябва да спре. Най-важното сега е да има сериозни действия от страна на РСМ и изпълнение на ангажименти”, каза още Йотова.

Правата на българите

Външният министър Теодора Генчовска заяви, че усилията на всички институции трябва да бъдат насочени към гарантиране на правата на българите в РСМ и вписването им час по-скоро в Конституцията на страната.

„Това ще бъде нашата основна цел. Надявам се с помощта на депутатите, които са тук и в НС, това да бъде постигнато във възможно най-скоро време“, каза тя.

Основната задача на всички политици е спазването на правата на българите в РС Македония. Това означава всички граждани на РСМ да имат равни права пред закона, независимо с какво самосъзнание са.

Това заяви бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, която бе поканена от македонските българи за откриването на Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

„Радвам се, че присъствам на откриването на този център, за който съм работила да се случи. Фактът, че сме тук е добър“, каза Захариева.

Тя заяви, че разполагаме с достатъчно доказателства за нарушаването на правата на нашите сънародници в РСМ.

„Имам много жалби и сигнали, включително в Комисията по дискриминация, че българите в РСМ трудно намират работа. Македонските власти създават трудности“, заяви бившият ни външен министър и даде като пример неотдавнашната история с българските номера на македонските автомобили. Пречки за автомобили с друга чуждестранна регистрация не са правени от страна на властите в Скопие.

Кирил Петков не обръща внимание, че в РСМ ни наричат геноцидна държава

Българският премиер Кирил Петков учуди репортера от македонския портал „Трибуна.мк“ с отговора си, когато журналистът го попита „как е възможно да има споразумение между РС Македония и България, след като участник в правителството нарича България еноцидна държава“, предаде репортер на БГНЕС.

Преди две седмици лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов и участник в управляващата коалиция на премиер Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава. Според него България извършва геноцид и към днешна дата спрямо РСМ.

В отговора си пред македонския журналист Кирил Петков каза дословно:

„Това, което виждаме е, че има екстремистки позиции политически от двете страни на границата. Ние трябва да игнорираме екстремистите и да следваме правия път по принципите, които ние всички сме обещали на нашите гласоподаватели. Така че аз лично не бих отговарял на екстремистки позиции“.

Изявлението беше направено след като срещу Кирил Петков имаше обидни скандирания при слизането му от вертолета, с който той пристигна в град Битоля, припомня репортерът на БГНЕС. Македонците скандираха „Татари гробари“ и „Мръсни псета“.

Както беше предварително съобщено при пристигането на българския премиер в Битоля бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква.

На част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“; „Имате окървавени ръце“; „Гробищата са пълни от българското приятелство“; „Гоце = Македония“ и др. /БГНЕС