Петков-Василев: Безброй партии ни предложиха да са мандатоносител

Продължаваме промяната. В последните 4 месеца ние я започнахме и имахме много конкретни и ясни цели – да спрем корупцията и кражбата, да освободим малкия и среден бизнес, да привлечем високотехнологични инвестиции. Искаме тези 4 месеца да ги продължим в следващите 4 години.

Това каза Кирил Петков при представянето на политическия проект „Продължаваме промяната”, предаде репортер на БГНЕС.

От своя страна Асен Василев започна изказването си с думите, че данъците у нас няма нужда да се пипат – нито нагоре, нито надолу.

Имаме достатъчно постъпление и да имаме нормално образование, нормално здравеопазването и да си направим инфраструктурата. Проблемът е, че няма контрол на разходването на парите. Ние плащаме тройно и четворно за прости неща, отбеляза Василев.

Според него, ако се оправи средата, изчисти се държавата, ще може да се гордеем.

Ако просто си съберем, това, което държавата трябва да се събере и сложим контролни механизми, и спрем течовете – всичко това може да се случи, заяви още Василев.

Безброй партии ни се обадиха и предложиха да станат мандатоносители, партия МИР не е от тях, каза още Василев и прогнозира, ще следващото правителство на България ще бъде коалиционно. Той уточни, че разговарят със 7-8 партии за коалиция.

В следващия парламент ще има над 121 депутати от коалиция на почтените, заяви Кирил Петков.

На никого от листите няма да крадем, няма да има задкулисни уговорки, увериха двамата бивши министри и подчертаха, че мандатоносител им е нужен единствено, защото няма време за регистрация на партията до изборите. Те бяха категорични, че ще самофинансират изцяло своя собствен проект.

Това не е президентска партия. Ние много го харесваме (Румен Радев – бел. ред.), защото той преди 3 месеца ни даде пълна свобода на действие, заяви Петков, а на въпроса ще издигат ли собствен кандидат-президент, Василев отговори: Кандидатът ни за президент е Румен Радев.

При представянето на хората, които влизат заедно с Петков и Василев в новия политически формат, стана ясно, че те са от екипа на Министерство на икономиката.

Като условие за тези, които двамата бивши служебни министри имат към присъединяващите се към тях, Петков изброи: Да имат добра кариера извън политиката, не са били в повече от една партия преди нас, да нямат скандали.

Всеки един ще подпише договор за почтеност, че нямат скрити пари, заяви още той.

Един от представителите на „Продължаваме промяната” е Деница Симеонова, магистър инженер, която в последните 5 години работи за развитието на предприемаческата среда в България. В момента е социален предприемач.

Яна Балникова е от екипа на Министерство на икономиката. Калина Константинова беше заместник-министър в министерството.

Даниел Лорел, председател на Комисията по прозрачност в Министерство на икономиката. /БГНЕС