Петков: Вече сме направили достатъчно в подкрепа на Украйна

Тази дискусия за дали ще даваме оръжия на Украйна или не, я водихме, имаме решение на НС, ще спазваме решението. Това заяви премиерът Кирил Петков, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Първите техники за ремонт идват, което сме обещали, това ще направим, подчерта Петков.

Не смятам, че на всеки две седмици трябва да отваряме тази тема наново, това което направихме за Украйна на ниво подкрепа за бежанци, средства, вкарали сме всякакви помощи хуманитарни, ще ремонтираме техни техники – бойни машини, това, че всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите за Русия. Българската държава сме направили достатъчно за тяхната подкрепа и ще продължим, подчерта Петков.

По отношение на РС Македония, Петков каза: "Нищо няма да направим под натиск".

Опитваме се да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в РСМ могат да се гарантират през европейския процес. Това ще го оставя на МВнР, защото те правят преговорите в момента. Въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейския процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било, каза още Петков.

Във връзка с ощетените земеделски стопани от градушката в Пловдивско, премиерът съобщи, че отпускат допълнителни 300 млн. лв. "Вкарваме допълнителен безпрецедентен бюджет – 300 млн. лв. допълнителни средства. Ще покрият всички щети от градушката там", увери той.

Ще има доста големи оптимизации по програмата за земеделските стопани. Грижи се държавата за тях. Средствата ще бъдат абсолютно прозрачно изплащани. Земеделските стопани ще гарантираме, че са равни пред държавата, добави Петков.

Има хора, които знаят, че ще отидат в затвора, ако нашето правителство остане и трябва да направят всичко възможно това да не се случи, така че са готови да наливат средства срещу това правителство на 100%, каза премиерът Кирил Петков в Садово. Има външни фактори, които искат това правителство да падне, защото не харесват как заставаме твърдо зад някои от позицията ни, вкл. да не ни извиват ръцете за газа, добави Петков. Имаме такива хора, които са били на хранилката като тези на границата, на които като им спрем средствата също биха инвестирали това да се случи. Така че имаме много врагове, но това, което се надявам, че във времето независимо колко пари се вкарват в негативни пиар кампании, като имаме този тип срещи, като се види, че държавата застава с директна подкрепа, като се види, че този път парите се раздават по призрачен начин, като се види, че сроковете се спазват максимално бързо, рано или късно тази мъгла от негативен пиар ще свърши, каза още Петков. /БГНЕС

Тагове: