Петков: Война в България - не, няма опасност

Европейските ни партньори мислеха, че няма да има война. Вечерта, когато бяха първите бомбардировки всеки от нас беше учуден. Никой не очакваше хиляди хора под обстрел с ракети. Война в България - не, няма опасност, българското население трябва да е спокойно. Това каза премиерът Кирил Петков пред бТВ.

Но опасността тази война да продължава в Украйна за по-дълго време, да имаме рискове за неща, като техните ядрени централи, да,има такъв риск, добави Петков.

Най-голямата опасност беше когато видяхме сградата в техния АЕЦ горяща, за мен това беше директна заплаха върху нашата сигурност.

МС отпусна средства да сме готови. Трябва да сме готови за всичко – с таблетки от йод, със сигналната система. Още в понеделник свиквам щаб, който да сложи всичко, което би трябвало да има една държава, гражданска защита и т.н. добави Петков.

По 40 лева ще осигури държавата чрез Министерството на туризма за бежанците от Украйна, каза още той.

Държавата влиза като регулатор в цените за горивата. Гледаме максимално да е готов резервът. Политическата игра от Борисов, която се заиграва сега, е да се отпускат количества в резерв, но ние не знаем какво ще стане. Резервът го държим, ако стане нещо да имаме готовност и пшеница и гориво. Искаме да сме сигурни, че имаме достатъчно зърно до 2023 г., посочи Петков.

Нашият резерв от горивата е за 90 дни – част от резерва ни е в България, част от него е извън страната, добави той.

По повод разговора му с посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, Петков каза, че я е призовал всякакви служители на посолството, които не се занимават с дипломатическа дейност, да бъдат от нея изпратени обратно в Русия, „за да сме сигурни, че този тип скандали няма да се случат“. Тя каза, оттук нататък ще внимавам с всичките мои действия, така че да не създавам скандали, подчерта Петков.

За разговора му с президента на Украйна Зеленски, Петков каза, че Зеленски помоли за всяка възможна подкрепа. Уверих го, че 8 камиона с помощи вървят към Украйна.

Военно-логистична подкрепа включва потенциално жилетки, каски. До този момент България единствено и само е дала хуманитарна помощ. Досега не сме дали никакви оръжия и боеприпаси. Близо сме до този конфликт, видяхте заплахите на Путин, трябва много внимателно да организираме подкрепата ни. Не, не е искано от нас да изпращаме самолети в Украйна, каза още Петков.

За уволнението на Стефан Янев, Петков коментира: „как е възможно, след като е уволнен, три дни след това да има партия. За мен беше новина, че Янев създава партия“.

За Иван Гешев, Петков коментира, че „всеки ден, в който България се събужда с този главен прокурор, аз чувствам, че сме изостанали с един ден от това, което искаме да направим“.

Уверявам българския народ, че няма решение, което да бъде под влияние на нечий друг интерес, освен българският, каза още Петков. /БГНЕС

Тагове: