Петков: Всеки министър със свой екип ще носи персонална отговорност

Имаме още стъпки да се извървят - днес ще изпратим договора за съставяне на правителство до всички партньори. Когато те го потвърдят, се надявам до сряда да има финализиран договор с всички политики вътре, заедно с разпределението на министерствата и ключовите политики.

Това каза пред БТВ съпредсетателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Наричам го "договор", защото всеки трябва да си носи отговорността, докато всеки един коалиционен партньор ще има разпределение върху министерствата, всеки министър ще трябва да си носи отговорността за спазването на договореностите.

Няма да има санкции за неизпълнение, но ще се изисква. Ако има неизпълнение, на лидерско ниво ще коментираме дали човекът е подходящ за министър или не, така че отговорността ще се носи от коалиционния партньор, предложил конкретния министър. Всички партньори дотук имат желанието да спазват общите държавни интереси.

Всеки партньор ще може да си назначава министри и заместник-министри, така вместо да се опитваме да следим каквото и да е, просто ще изискваме резултати. Няма да се спазва досегашното правило зам.-министрите да се назначават от коалиционните партии. Така никой няма да има оправдание "Това не се случи заради вашия зам.-министър".

Всеки ще отговаря за това какво е поел като ангажимент, и никой няма да бъде закрилян от политически чадъри. Всеки, стъпил настрани, ще е подложен на най-строгите санкции, допълни Петков.

Когато вкараме в системата достатъчно прозрачност и институциите работят с поставени крайни цели, няма как да има монополизиране на институциите. Петков даде пример с новата КПКОНПИ, която ще има разследващи функции.

Нашата политика ще бъде "Общественият ресурс е на обществото", ние само помагаме за управлението му, каза Петков.

Още самото разпределение и хората в министерствата не е ясен напълно, днес по-късно ще работим по това. Първата ни задача е да сме сигурни, че сме изчистили политиките, трябва да знаем първо крайните задачи, като ние няма да се месим в избора на кандидатите.

Има определени имена, които сме обсъдили, но няма финален избор, нека не вкарваме стрес в системата, миналата седмица се нагледах на кабинети, които не съм виждал и чувал. Основната ни задача е да изградим доверие, че каквото говорим между коалиционните партньори, го изпълняваме.

Учудващо за мен нямаше някоя тема, която да предизвика стрес.

Ходим по тъмно по партийните централи, защото не можем да ходим по светло, обясни Петков посещението си в централата на БСП. Имахме много дълъг ден с преговори.

Единствения голям проблем до този момент беше бюджета. БСП искаха да са сигурни, че някои хора няма да останат без средства през януари и февруари, затова отидохме да говорим с тях.

Относно ротацията на председателите на НС, е имало идея Корнелия Нинова да е първи председател, но партиите заедно решили да покажат хубав първи сигнал за обединение около една позиция. Тази фигура е на един млад професионалист и юрист с чисто минало, радвам се, че реакцията на обществото е положителна, защото демонстрираме промяна. Показахме единство, никой даже не номинира друг човек.

Всеки партньор трябва да разбира, че носи отговорност, допълни Петков.

Държавните предприятия ще бъдат в едно министерство, а фондовете за растеж - обединени от друга институция.

Първо правим структура на МС, а после имена. За Бойко Рашков - това ще бъде наша номинация към коалиционните партньори. Не съм го питал дали е съгласен да бъде номиниран, ще изчакаме да бъде финализирано споразумението.

Мислим варианти как да прекратим мандата на Гешев: Смяна на мандата на ИВСС - да се номинират нови неопетнени хора, след което той трябва да направи ревизия на стария ВСС. Мандатът на ВСС изтича догодина, може би трябва да има някаква атестация с промяна в закона, която да бъде правена от Инспектората. Не може да се пребори корупцията с главен прокурор като Иван Гешев, категоричен бе Петков. Премахването на Гешев е основен наш приоритет и няма да го забравим. Междувременно върви промяна в закона за КПКОНПИ - никой не трябва да си мисли, че сам може да действа.

Няма да има значение кой кого е назначил, антикорупционната комисия ще има възможността да инспектира всеки. Караганева е политическа жертва на време, в което се опитвахме да съставим правителство.

Казахме на депутатите си, че сме отбор, но ако някой стъпи накриво, първи ще бъде санкциониран.

Минималната заплата ще е най-малко 700 лв., и това е заложено в бюджета.

В бюджета е заложен дефицит от около 4% в зависимост от приходите. Той може да се финансира с част от дълг или с увеличени приходи.

С истински контрол върху НАП и невдигане на данъците, но добра събираемост, бюджета ще е добър, завърши Петков./БГНЕС