Петков за „Катимерини“: Искам да засиля енергийната свързаност с Гърция

Атина и София засилват двустранното сътрудничество с цел намаляване на зависимостта от руския газ. Това става ясно от ексклузивно интервю на българския премиер Кирил Петков за гръцкия вестник "Катимерини".

Що се отнася до сценария за изграждане на атомна електроцентрала в България, която да доставя енергия и на Гърция, той подчертава, че страната вече разглежда потенциални доставчици и пристъпва към предпроектно проучване, за да излезе с предложение до 12 месеца. Петков обяснява защо България няма да последва ЕС, ако наложи ембарго на "Газпром", говори за позицията на България относно искането на Москва за изтегляне на НАТО от страната и подчертава, че тесните връзки между България и Русия нямат нищо общо с "авторитарния Путин".

Относно ставащото в Украйна, премиерът е категоричен.

Това е агресивен акт на война срещу съседна държава. Статистиката ме натъжава: повече от 700 цивилни, 50 деца и до 6000 украински войници са загубили живота си. Скърбя и за 11 000 руски войници, които са загинали заради неразумните действия на Путин. Всички тези хора умират на олтара на имперските желания на един авторитарен лидер. Ето защо много се радвам, че всички ние в Европа говорим в един глас, че това не може да остане безнаказано. Поне във финансово отношение ние предприехме решителни действия. За съжаление, е трудно да предприемем военни действия, тъй като това би довело до световна война. Но във всички случаи подкрепяме украинския народ. На сто процента“, каза Петков.

По думите му България вече е изпратила хуманитарна помощ и е отворила границите за бежанците - в страната вече има повече от 17 000 души.

„Подкрепяме нашите партньори от НАТО в контекста на военното присъствие на Алианса в Източна Европа. В действителност България е тясно свързана с народа и културата на Русия. Но ние разграничаваме това от настоящия авторитарен режим в Русия, режима на Путин. И трябва да отбележим, че това е братска война - един славянски народ срещу друг славянски народ“, каза българският премиер.

Той допълни, че е изцяло против искането на Москва НАТО да се изтегли от България и Румъния.

„Не ми харесва идеята някой да ни казва какво трябва и какво не трябва да правим. Ние сме независима държава и сами правим своя избор. И не смятам, че в НАТО може да има два вида държави - държави с армии и държави без армии. Това са провокации от страна на Москва. Подобна перспектива е напълно нереалистична“, смята премиерът.

Според Кирил Петков, на този етап България не може да подкрепи евентуално ембарго върху вноса на руски газ, тъй като е зависима от руската енергия на повече от 80% и по същество това би затворило икономиката ѝ.

„Следвайки последните събития, ние се нуждаем от по-голяма диверсификация на енергийните източници. Работим много тясно по този въпрос с министър-председателя на Гърция. Целта е да засилим енергийната свързаност на нашите страни чрез газопровода IGB, така че България да има достъп до азербайджанския газ, както и до запасите от втечнен природен газ - LNG - в Александруполис. Това са двата варианта, които сме заинтересовани да "пуснем в действие" възможно най-бързо, така че да имаме алтернативи“, каза Петков. „Искам да подчертая, че съм много щастлив от сътрудничеството с гръцкото правителство и смятам, че имаме отлични отношения с Кириакос Мицотакис, когото смятам за отличен министър-председател“.

Атина и София обсъждат перспективата за сключване на двустранно споразумение за доставка на ядрена енергия от България за Гърция, потвърди премиерът.

Имате нужда от по-евтина електроенергия. Ние разполагаме с ядрена енергия, а вие - не. Като съберем тези две неща, можем да работим заедно като добри съседи, изграждайки дългосрочни отношения чрез създаването на атомна електроцентрала, с взаимни ползи в район, който е значителна алтернатива на недостига на енергия в нашия регион“, подчерта Петков. „Проучваме потенциални доставчици и провеждаме предпроектно проучване с бързи темпове. Веднага след това ще се върнем с конкретни предложения към Гърция. Искам да вярвам, че след 12 месеца ще имаме ясна представа какво точно и как ще го направим“.

Кирил Петков коментира и възраженията на България относно спора по повод присъединяването на Северна Македония към ЕС, подчертавайки, че България подкрепя европейската перспектива на Северна Македония, както и на Албания.

„Но има някои неща, които първо трябва да бъдат решени, като например зачитането на правата на българите в Северна Македония с гаранции в рамките на конституцията. Имаме пътна карта и много добра комуникация с правителството на Северна Македония и се надяваме бързо да напреднем“, заяви премиерът Кирил Петков в интервюто за „Катимерини“. /БГНЕС