Петков: За половината от приоритетите по България 2030 липсват детайлизирани стратегии

Настоящото правителство ще приеме своя програма в обозрим срок. Това отговаря министър-председателят Кирил Петков на председателя на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова относно програмата на правителството, предаде репортер на БГНЕС.

"Правителството започна подготовка на програма на правителството в момента, в който беше подписано коалиционното споразумение, което за пръв път в най-новата история на България беше изготвено и обсъдено публично, като в него са заложени основните цели, приоритети и политики, около които управляващите партии и коалиции се обединяват. Същевременно от първия ден, в който встъпихме в длъжност, всяко едно от министерствата и аз, като министър-председател се сблъскахме с множество дефицити и цели системи, които не работят изобщо или са концептуално неефективни. Това наложи цялостно пренареждане на приоритетите на правителството на база дефицитите, които заварихме от предходните няколко редовни правителства и реалното състояние на държавата“, добавя Петков.

Въпросните дефицити са особено видими именно в контекста на текущите кризи: цялостно състояние на националната сигурност и отбраната, липсата на адекватно транспонирано законодателство за временна закрила на разселени лица, неефективната контролна среда, която не създава предпоставки за предотвратяване и разкриване на незаконосъобразни практики и злоупотреби при разходването на обществени средства. Като цяло основна констатация на новото правителство е липсата на система за управление на кризи, изразяващо се в законодателна рамка, в конкретни мерки и в институционален капацитет, което прави държавата уязвима при управление на кризи" посочва министър-председателят.

Премиерът Петков отчита, че на 2 декември 2020 г. е приета Национална програма за развитие на България 2030, която е основният документ за стратегическата визия за дългосрочно развитие на страната през това десетилетие, на който следва да се базират оперативните програми за новия програмен период. "Констатираме, че по половината от приоритетите по България 2030 липсват детайлизирани стратегии, което компрометира цялата стратегическа рамка за развитие на държавата и нацията. Сегашното правителство е в ситуация да наваксва и в този аспект държавническата неадекватност на предходното управление", отговаря Кирил Петков.

Той напомня, че при управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти", програмата за управление на правителството е била гласувана с решение на МС повече от три месеца след встъпване в длъжност.

"Преди това в управлението на ГЕРБ в периода 2009-2013 г., програмата за управлението на правителството беше приета с решение на МС от 26 януари 2015 г., а правителството беше подкрепено от парламента на 7 ноември 2014, т.е. отново близо три месеца след формиране на правителството. Преди това, управлението на ГЕРБ в периода 27 юли 2009 до 13 март 2013 г. приема програмата са и на 4 ноември 2009, т.е. почти четири месеца след встъпване в длъжност. Ние като коалиция се ръководим от приоритетите и времевата рамка, заложена в коалиционното споразумение, като разбира се, бих искал да ви уверя и успокоя, че и настоящето коалиционно правителство ще направи програма в напълно обозрим срок. Това ще се случи обаче, след внимателна преценка на дефицитите и напълно неработещите и неефективни системи в държавата, а дотогава коалиционното споразумение се изпълнява стриктно и пълноценно, разбира се и с ваша в помощ в качеството ви на градивна опозиция", отговаря още министър-председателят. /БГНЕС

Тагове: