Петков за РСМ: Искам общи неща, а не разделение

Българският интерес трябва да бъде защитен, но и надграден с всичките възможности. Необходим е истински резултат и истинска работа. Очаквам, че всички би трябвало да искаме обща влакова линия, всички би трябвало да имаме общи бизнеси, всички би трябвало да искаме да имаме общ културен календар.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков по темата РС Македония в Брюксел след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде репортер на БГНЕС.

Всички на Балканите сме се заградили, разделили, а толкова много имаме да спечелим от един такъв процес, допълни Петков и заяви, че иска да се срещне с новия министър-председател в РСМ още след стъпването му длъжност. Премиерът още веднъж наблегна колко е важно да се сформират работни групи, които да се срещат всеки месец.

Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен

След срещата си с председателя на Европейската комисия Кирил Петков съобщи, че България ще внесе наново в Европейската комисия Плана за възстановяване и устойчивост.

Премиерът подчерта, че основната задача е да се премахне корупцията, защото тя е една от големите спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено успешно. Планът за възстановяване и устойчивост би гарантирал на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от БВП, но, за да бъдат напълно усвоени средствата, корупционните схеми трябва да бъдат стопирани. И тези практика трябва да бъдат унищожени не само по отношение на евросредствата, а по отношение на цялата икономика. Министър-председателят подчерта, че дори преработването на документа да отнеме две или три седмици, по-важното е работата по него да бъде свършена прецизно, за да се гарантира използването на средствата по най-добрия целеви начин.

Не може денят, в който се заклехме, да бъде денят за вдигане на цените

Наложеният мораториум върху електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите дава възможност на правителството да влезе и за три месеца да направи пълен анализ. Аз още не знам например какво се случва с азерския газ, защо той не е в калкулацията на цените на парното. Най-лесно винаги е било – дайте домакинствата да плащат. Точно за това трябва да направим анализ, коментира още Петков.

Той заяви, че в края на март със сигурно ще има ревизия на цените, но не можем без анализ само, защото така някой е препоръчал софиянци да плаща 30% повече за парно, цяла България – 11% повече. Той видя политически умисъл предложението за увеличение на цените от страна на КЕВР, след като новият кабинет встъпи в длъжност.

Не може денят, в който се заклехме, да бъде денят за вдигане на цените. Това ми изглежда като политическо движение, което не е конструктивно за българските домакинства, коментира Петков.

Той бе категоричен, че риск от режим на тока няма да има.

Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен

Вълната от Омикрон ще дойде по-рано

Петков съобщи, че друг акцент в разговорите му с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е бил ковид пандемията.

Днес научих, че вълната от Омикрон ще дойде по-рано, може би в средата на януари. Така, че имаме дни. Днес или в понеделник и министърът на образованието ще подпише заповед за администрация без COVID, заяви Кирил Петков.

Той беше категоричен, че обществото трябва да бъде добре информирано за ваксинацията и че процесът по ваксинация на населението трябва да стане максимално бързо.

Ще направим работни групи с лекари, които не са вирусолози. Ще приложим приложим метода с поставяне на преден план на човек, на който хората вярват, стана ясно от думите на Петков, който изрази надежда, че проф. Радка Аргирова ще помогне много в процеса по информиране на обществото.

Искам да отворя диалог и с хората, които са антиваксъри. Трябва да влезем в общата дискусия, подчерта Петков. /БГНЕС