Петков: Законите по ПВУ са в основата на разговорите за втория мандат

Днес България официално получи първия транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 2.7 млрд. лв (1.37 млрд. евро), които са безвъзмездни. За три месеца успяхме да договорим плана, да покрием изискванията за първото плащане и да получим потвърждение от европейските ни партньори. Създадохме много добър, работещ план.

Това написа в профила си съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в профила си във фейсбук.

"Само преди ден част от партиите в парламента бламираха Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за корупция и нарушения, като така застрашиха получаване на второто плащане. Това е една от важните мерки по ПВУ, важна антикорупционна мярка.

Наш приоритет остава всички закони, които са свързани с ПВУ, да бъдат приети с необходимото качество, затова и те залегнала в основата на разговорите за втория мандат.

Успоредно с това, България трябва незабавно да започне процедура пред Европейската комисия за отразяване на новите възможности за финансиране съгласно програмата REPowerEU, както и за адаптиране на Националния план за възстановяване и устойчивост на страната в променената енергийна среда след войната в Украйна. Заедно с Румъния и Гърция трябва да възприемем единен регионален подход при преговорите с Европейската комисия за отразяване на последиците от войната за енергийната сигурност на региона и адаптиране на изискванията и целите за енергиен преход на трите държави членки", пише още Петков./БГНЕС