Петков: Заставаме зад INSAIT и ще финансираме със 100 млн. долара в следващите 10 г.

Днес откриваме Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Този институт се създава в партньорство с два от най-престижните университета в света. Това посочи премиерът Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

“Какви са целите пред INSAIT? България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. Да привлечем най-големите компании в света да отворят своите центрове в България“, коментира Петков.

Гугъл, Амазон и др. вече инвестираха в INSAIT. Да спазим едно обещание, което нашето правителство е дало - да върнем обратно в България най-талантливите ни умове. По този начин да върнем талантливите си деца вкъщи”, заяви той. “България застава твърдо зад този институт и ще финансира с 10 милиона долара на година в следващите 10 години, общо 100 млн. долара”, заяви Петков.

Ето и модела как такъв институт трябва да се финансира отбеляза още той.

“Държавата застава с 10 млн. долара на година. Гугъл, Амазон, Дийпмайнд инвестират 7 млн. долара. Българските технологични компании инвестират 6 млн. долара. Само когато частният сектор и държавата работят заедно могат да се родят идеи и да се постигнат резултати, които са конкурентни на световно ниво. Този модел на финансиране създава мост между науката и бизнеса, които подкрепяни от държавата могат да развиват успешно и да подобрят качеството на живот у нас”, каза Петков. /БГНЕС