Петкова: Цената на природния газ за септември е формирана правилно

Цената на природния газ за месец септември, в размер на 22,46 лв./ Mwh, е формирана правилно. Всички компоненти са правилно отразени. Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод приключила проверка как компанията формира цената на синьото гориво, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че на 11 август общественият доставчик предложи на КЕВР да утвърди по-висока цена на природния газ за крайните потребители.

На 1 септември регулаторът прие решение за прекратяване на искането за увеличение на цената. Основание за решението на КЕВР е полученото същия ден писмо от „Булгаргаз“ поради разпореждане на министъра на енергетиката.

Енергийният министър отбеляза, че направената проверка е показала ефекта на направената договорка с „Газпром“ през пролетта.

Булгаргаз ще подаде ново заявление с искане за същата цена в размер на 22,46 лв., съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Той уточни още, че финансовото състояние на компанията е отлично и няма задължения. /БГНЕС