Петкова: От 1 януари ще получаваме руски газ от нова входна точка

„От 1 януари 2020 г. България ще получава руски природен газ от нова входна точка. Това е Странджа-2 на българо-турската граница, вместо досегашната Исакча на българо-румънската граница“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Направените технически и икономически анализи показват, че за България е по-изгодно да получава руския природен газ на Странджа-2. Това ще доведе до спестяване на над 70 милиона лева на годишна база, което съответно ще се отрази и на цената на „синьото гориво“ за българския пазар, каза Петкова. Според нея то може да поевтинее с около 5%.

„Промените, които се случват в областта на природния газ около нас, налага ние да бъдем актуални и адекватни на ситуацията“, посочи министър Петкова и добави, че по тази причина „Булгаргаз“ от средата на юни е водил преговори с „Газпром експорт“. „Това, което успяхме да финализираме до този момент, са преговорите за промяната на входната точка на доставка. Направените анализи на техническите параметри на входната точка на доставка Странджа-2 и нейните финансово-икономическите параметри показаха, че към настоящия момент е целесъобразно за България и нейните потребители точката на доставка да бъде променена и тя да бъде Странджа-2, вместо Исакча и Негру вода“, подчерта министър Петкова. "Финансовите анализи показаха, че българските потребители ще спестим над 70 милиона лева на годишна база от такси за пренос по Трансбалканския маршрут, т.е. това ще доведе и до намаляването на цената на руския природен газ за България, като първоначалните анализи показват, че това намаление ще бъде от около 5%", каза още тя. От 1 януари 2020 г. точката за доставка на руския природен газ ще бъде променена и те ще бъде Странджа-2. Причините са икономическият ефект от тази промяна, по-добрите условия за българските потребители на природен газ“, обобщи Теменужка Петкова.

Енергийният министър заяви също така, че страната ни строи с ускорени темпове и в момента „Балкански поток“ и ще изпълни поетите ангажименти по него.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов заяви, че нашата инфраструктура е в пълна готовност да получава руски газ от новата входна точка от 1 януари следващата година. Той добави, че и съществуващата досега инфраструктура от Трансбалканския газопровод също има готовност да пренася количества газ, ако има необходимост и интерес. На въпрос дали България ще запази досегашния си транзит на газ за Македония и Гърция, Малинов заяви, че „Булгартрансгаз“ има сключен договор за пренос на природен газ с „Газпром експорт“ до 2030 г. „Ние сме готови на база резервираните капацитети от „Газпром експорт“ да пренасяме количествата за нашите съседни държави – Гърция и Македония“, уточни още той. Малинов подчерта, че България може да достави този газ до Македония и Гърция както през входната точка през Странджа-2, така и през Исакча. „Ние сме предоставили съответните капацитети, въпрос е всеки един ползвател да избере маршрута, който да използва за доставката на тези количества газ“, каза той.

Директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов уточни, че от 1 януари 2020 г. България ще получава цялото количество руски газ от точката Странджа-2. Той добави, че става дума за 2,9 милиарда куб.м. газ на година.

Промяната на входната точка за доставка на руски природен газ се наложи, след като „Газпром“ и Русия решиха да обърнат движението на газовите потоци. Това стана в резултат на изграждането на газопровода „Турски поток“, който свързва директно Русия и Турция по дъното на Черно море. Тази тръба с капацитет от 15,75 милиарда куб.м. газ ще бъде официално открита на 8 януари 2020 г. от президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

Преди нейното изграждане тези количества преминаваха по Трансбалканския газопровод от Украйна и България за Турция. С появата на „Турски поток“ тази тръба се очаква да пресъхне, а България съответно може да загуби и лъвския си дял от транзита. По тази причина българското правителство взе решение да започне преговори с „Газпром“ за обръщане на потоците и България да остане транзитна страна за руски газ, но този път той ще идва чрез втората отсечка на „Турски поток“, която е почти изградена. /БГНЕС