Петкова: Срокът за плащане на битовите сметки за ток се удължава от 20 на 30 дни

Сметките за ток може да се разсрочат с месец. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Петкова благодари на българските граждани, които са коректни и плащат сметките си за ток навреме.

"От днес срокът за плащане е удължен от 20 на 30 дни за битовите потребители", каза тя.

В момента, в условията на извънредно положение - сметките можеше да се разсрочат с 20 дни. Според Петкова финансова система е стабилна и това дава основание със заповед на министъра срокът за плащане на сметките се удължава с още 10 дни.

Няма потребители със спрян ток заради неплатени сметки. Това е в резултат на мерките на правителството в условията на кризата, уточни министърът.

За първото тримесечие на годината НЕК е с положителен финансов резултат от 13 милиона лева, а 2019 г. ще приключи с 1.260 млн. лева загуба. През 2014 г. НЕК имаше загуба от над 40 милиона лева, припомни Петкова. НЕК е обществен доставчик, тази му функция е различна от производител и търговец на еленергия. До либерализацията на пазара на електроенергия, НЕК ще продължи да изпълнява функциите си, увери министърът.

От първи юли 2020 г. трябваше да има либерализация на пазара, но кризата промени настоящата ситуация и може би ще се наложи този процес да бъде отложен за известно време. Сега най-важната ни задача е да гарантираме сигурността на доставките за потребителите така, че да им се облекчи ежедневието. Либерализацията е необратим и неизбежен процес, вероятно ще бъде отложена с няколко месеца. Според европейските ни ангажименти това трябваше да се случи отдавна назад във времето.

Мярката с удължаване на плащането на сметките ще важи само за срока на извънредното положение. „Призовавам битовите потребители, които имат затруднения с плащанията след извънредното положение, да се обърнат към електроразпределителните дружества, които имат опции да сключат индивидуални споразумения за разсрочено плащане, ние ще помолим колегите да бъдат отзивчиви“, допълни Петкова.

Начините за сключване на такъв тип споразумения е да се обърнат към своите доставчици, могат и на имейл да отправят такова свое искане, а могат да се свържат и по телефоните с електроразпределителното си предприятие.

Над 10 700 са тези споразумения за трите месеца на кризата. Това е добър механизъм за този преходен период, уточни министърът на енергетиката.

По отношение на отчета на топлоенергията, при което се допускат хора в жилищата на абонатите на топлофикационните дружества, Петкова съобщи, че за това трябва да се изчака разрешение от Щаба. „Не може да се влиза в домовете на хората за отчет към този момент. Това важи за тези абонати, които нямат дистанционно отчитане“, допълни министърът.

Към момента топлофикациите правят преизчисления на цената на парното от 1 август 2019 до първи март 2020 г., - по Закон срокът, в който КЕВР трябва да излезе с решението си, е 30-дневен. Колегите от Комисията работят целенасочено и няма да се изчака този 30-дневен срок. От страна на Булгаргаз също са в ход изчисленията на сметките, така че да се върнат парите на клиентите, платили по-високата цена. Официално срокът за това е до 31 май 2020 г.

КЕВР вече е стартирала проверка на по-високите сметки за парно през март. „Консумацията през март е била много по-висока, след като и хората си останаха по домовете в извънредното положение, затова сметките за март са по-високи. Изравнителните сметки ще внесат яснота“, увери Петкова.

Надплатеното от бизнеса също ще бъде възстановено, като в момента се изчакват цените, които КЕВР ще определи, после ще даде на Булгаргаз, а те – на топлофикациите в страната. Дружествата пък ще върнат парите на потребителите.

Големите енергийни проекти също търпят изменения, при АЕЦ „Белене“ има промени в цялата процедура с оглед спазването на мерките за неразпространение на вируса. Но нито един от големите проекти не е спрял. Преди дни са били подписан и споразуменията за конфиденциалност с петте компании-кандидатки за централата, като всичко е станало онлайн. В рамките на това споразумение им изпратихме документ с информация, важна за потенциалните преговарящи, за да могат да подготвят офертите си. Срокът за тези оферти, обаче, ще започне да тече от момент, в който можем да осигурим физически достъп до информационната зала на проекта.

„Балкански поток“ и интерконектора „Гърция – България“ вървят, няма спиране на проекти, няма забавяне на срокове, но всичко зависи как ще се развие кризата с коронавируса, допълни Петкова. /БГНЕС