Петкова ще обсъди енергийната диверсификация в Държавния департамент

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети САЩ на 27-ми януари.

В столицата Вашингтон министър Петкова ще проведе срещи с представители на Държавния департамент, Департамента по търговия, Департамента по енергетика и други. Предвижда се да бъдат обсъдени въпроси от общ интерес за двете страни в областта на енергетиката.

България и САЩ развиват стратегическо партньорство в областта на енергетиката. Приоритет за двете страни е гарантиране на енергийната сигурност чрез диверсификация на доставките на ресурси, припомня репортерът на БГНЕС.

През последните месеци се активизира българо-американското енергийно сътрудничество. Рамката на това сътрудничество беше очертана след посещението на българския премиер Бойко Борисов при американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в края на миналата година. САЩ се ангажираха да подпомогнат България с експерти в енергийната сфера, които вече посетиха страната ни, за да се запознаят на място с положението.

Американската компания "Уестингхаус" подписа договор за модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", което ще позволи удължаването на живота на двата блока. България чрез съответните енергийни компании закупи 20% дял от бъдещия терминал за втечнен природен газ, който ще се изгради в гръцкото пристанище Александруполис. От там най-вероятно по бъдещия интерконектор между България и Гърция ще потече американски природен газ. Страната ни вече внася малки количества американски газ от миналата година, които имат важно значение за диверсификацията на източниците. След стартирането на газопровода "Турски поток" на 8 януари 2020 г. в Истанбул от президентите Владимир Путин и Реджейп Тайип Ердоган, Държавният департамент се обяви срещу преминаването на втората отсечка от тази тръба през територията на България. /БГНЕС