Петр Келнер е новият собственик на bTV

PPF Group N.V. обявява, че изцяло притежаваните от компанията дъщерни дружества са подписали споразумение с Central European Media Enterprises Ltd (NASDAQ/Пражка финансова борса: CETV) (“CME”) за придобиването на CME, съобщиха от компанията, собственост на най-богатия чех, Петр Келнер.

CME управлява телевизии в България, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Сделката е обект на обичайните процедури за одобрение, включително от акционерите на CME, Европейската комисия и националните регулатори в някои от държавите, където CME оперира.

CME е медийна и развлекателна компания, управляваща водещи бизнеси на пет пазара в Централна и Източна Европа с общо 45 милиона души аудитория. CME управлява 30 телевизионни канала в България (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring), Чехия (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold), Румъния (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Кишинев), Словакия (TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto) и Словения (POP TV, Kanal A, Brio, Oto и Kino). CME се търгува на NASDAQ Global Select Market и Пражката фондова борса под символа „CETV”.

Във връзка със сделката CME ще свика извънредно събрание на акционерите за одобрение на предложеното сливане; От Европейската комисия и някои национални регулатори ще бъде искано одобрение на сделката; Страните по сделката очакват, че целият процес на одобрение ще отнеме няколко месеца.

„Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", каза Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF по повод обявяването на сделката.

CME оперира на пет европейски пазара и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. Компанията предлага над 30 телевизионни канала, както в ефирен, така и в платен формат, на над 45 милиона зрители. През последните години се наблюдава тенденция на интегриране на създаването и разпространението на съдържание, както в Европа, така и в САЩ.

BNP Paribas и Société Générale са консултанти на PPF по структуриране на сделката. Общо 1.15 милиарда евро са изцяло гарантирани от група от банки - BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale и UniCredit.

Компанията J.P. Morgan е финансов съветник, а White & Case LLP е юридически съветник на PPF по придобиването. /БГНЕС