Петролът „Уралс“ се търгува с отстъпка в Европа през септември

Отстъпката за руския експортен петрол „Уралс“ в Европа варира от 18 до 22,5 долара за барел през септември, докато цената му по същото време е 62-72 долара за барел, съобщи за РИА Новости източник, запознат с данните, на които се базира Министерството на финансите.

„Разликата през септември беше между 18 и 22,5 долара“, каза източникът, отговаряйки на въпрос за отстъпката от пазарната цена в Европа. Цената на „Уралс“ е в диапазона от 62 до около 72 долара, уточни той.

Средната цена на суровия петрол „Уралс“ през септември е 68,3 долара за барел, което е с 8,7% по-ниско от август тази година и с 5,8% по-ниско от септември миналата година, сочат данни на Министерството на финансите.

Отстъпката за руския суров петрол се отчита спрямо световните бенчмаркове, по-специално „Брент“. Средната цена на фючърсите за суров петрол тип „Брент“ през септември е 90,2 долара за барел (82,9 до 95,7 долара), но цената на „Брент“ е малко по-различна на физическия пазар, където се изчисляват сделките с „Уралс“.

Купувачите на руски суров петрол се сблъскват с трудности при логистиката, наемането на кораби и застраховането на сделките след налагането на нови западни санкции заради войната на Русия в Украйна. Вследствие на това руският суров петрол „Уралс“ постоянно се продава с отстъпка. Например, през юли тази отстъпка е била в диапазона 32-35 долара за барел.

През септември Руската енергийна агенция към Министерството на енергетиката заяви, че отстъпката за „Уралс“ е намаляла наполовина през последните два месеца - от 40 на 20 долара за барел, благодарение на по-евтиния превоз и алтернативните потребители на руски суров петрол. /БГНЕС