Петролните компании се ангажират да намалят значително изкопаемите горива до 2050 г.

На преговорите на ООН за климата държавите и петролните компании обещаха да постигнат значителен напредък в борбата с глобалното затопляне в рамките на нов голям ангажимент в областта на енергетиката.

Саудитската компания „Арамко“ е една от 50-те петролни и газови компании, които се ангажират да спрат да увеличават емисиите на газове, причиняващи затопляне на планетата, до 2050 г.

Това обаче обхваща само емисиите от производството, а не от самото изгаряне на изкопаеми горива, отбелязва Би Би Си.

Около 100 държави също така обещават да утроят използването на възобновяема енергия в света до 2030 г.

Въпреки това няма да има санкции за неизпълнение на целите и обещанията не са задължителни.

И не всички ангажименти изглеждат нови. Много от петролните компании, които са поели този ангажимент, вече бяха обявили, че ще намалят емисиите си до нула.

Те също така позволяват на компаниите да увеличат производството на нефт и газ в краткосрочен план, стига то да бъде намалено до 2050 г.

В обещанието се казва, че утрояването на възобновяемата енергия ще помогне за премахването на изкопаемите горива от световната енергийна система най-късно до 2050 г.

В обръщение към участниците в срещата на върха председателят на COP28 Султан ал-Джабер заяви, че новото обещание "включва повече държави и повече компании от повече сектори, отколкото когато и да било преди, като всички те се придържат към нашата Северна звезда от 1,5C".

Световните лидери се договориха в Париж през 2015 г. да ограничат глобалното затопляне до тази стойност.

Изгарянето на огромни количества нефт, газ и въглища е двигател на изменението на климата, но лидерите все още не могат да постигнат съгласие за това колко бързо светът трябва да спре да ги използва.

Султан ал Джабер нарече поетия в събота ангажимент "чудесна първа стъпка".

"Макар че много национални петролни компании за първи път приеха цели за нулево нетно потребление до 2050 г., знам, че те и другите могат и трябва да направят повече", каза той. "Нуждаем се от цялата индустрия, за да запазим 1,5 градуса в рамките на достижимото и да си поставим още по-силни амбиции за декарбонизация."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви на преговорите, че срещата "трябва да ангажира страните да утроят капацитета на възобновяемите енергийни източници, да удвоят енергийната ефективност и да предоставят чиста енергия на всички до 2030 г.".

Той допълни, че светът трябва "да се откаже от изкопаемите горива" навреме, за да задържи повишаването на глобалната температура под 1,5 градуса над прединдустриалните нива.

ОАЕ заявяват, че Хартата за декарбонизация ще ускори действията в областта на климата, тъй като петролните и газовите компании, на които се падат 40 % от световните емисии, обещават да постигнат нулеви нетни емисии до 2050 г.

Постигането на нулева нетна стойност означава да се спре добавянето на парникови газове в атмосферата.

50-те компании, сред които е и държавната петролна компания на ОАЕ, също така се ангажират до 2030 г. почти изцяло да спрат да отделят метана, който силно нагрява планетата, при добива на нефт и газ.

Международната агенция по енергетика вече заяви, че ако светът започне да добива повече нефт и газ, той няма да изпълни ангажиментите си за опазване на климата, включително ограничаване на повишаването на температурата до не повече от 1,5 °C.

"Необходимо е бързо ускоряване на производството на чиста енергия и ние призовахме за утрояване на възобновяемите енергийни източници. Но това е само половината от решението", заяви Тина Стиге, пратеник по въпросите на климата на Маршаловите острови, които са една от най-уязвимите от климатичните промени държави.

"Обещанието не може да бъде зелено за страните, които едновременно с това разширяват производството на изкопаеми горива", допълва тя.

Председателството на ОАЕ на преговорите на COP28 предизвика критики, тъй като страната е сред 10-те най-големи производители на нефт и газ в света, а председателят на срещата на върха Султан ал-Джабер оглавява и гигантската Национална петролна компания на Абу Даби (Adnoc).

Папа Франциск заяви, че екологичният преход за спасяването на света може да се осъществи чрез възприемане на възобновяемата енергия, "премахване на изкопаемите горива и възпитаване на начин на живот, който е по-малко зависим".

Понтификът не успя да присъства лично на срещата на върха в Дубай поради заболяване, затова речта му беше прочетена от държавния секретар на Ватикана кардинал Паролин. /БГНЕС