Петров: Като награда за китайските респиратори Ананиев и Начева са назначени в МФ

Бившият здравен министър и министър на финансите Кирил Ананиев и бившият зам.-здравен министър Жени Начева са провели поръчките за лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин в нарушение на всякакви нормативни актове, еднолично и за един ден.

Това заяви служебният зам.-министър Димитър Петров, предаде репортер на БГНЕС.

В четвъртък Министерство на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ". Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био“ през 2018 г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв.

Днес Димитър Петров каза, че като награда Ананиев се е върнал в Министерство на финансите, а г-жа Начева, в последните дни на бившето правителство, е назначена за директор на дирекция в МФ.

Китайските респиратори са купувани на двойна-тройна цена. При това са дошли неокомплектовани. Маските са били раздадени на болниците, а не са били медицински, уточни Петров.

Изобщо не мисля, че Кирил Ананиев и Жени Начева са най-компетентните медицински лица, за да решават какво да се купува в онзи момент, посочи още Петров.

Заместник-министърът посочи, че документите за покупката на респираторите и личните предпазни средства са оформени в рамките на един-два календарни дни, единствено с участие на тогавашната заместник-министърка Жени Начева и министър Ананиев. „Обикновено тези актове се съгласуват с няколко дирекции в министерството, обикновено се викат специалисти, които да направят спецификации на купеното. Това са конкретни договори на китайски фирми, те са пристигали неясно как тук. Веднага са внасяни в МС, даже не е ясно кой е писал договорите, най-вероятно самите фирми“, посочи Димитров.

Той уточни още, че в договорите също така няма клаузи за неустойки, а всички те са просрочени с месеци.

На въпроса дали не се е действало в условията на неотложност заради пандемията, заместник-министърът отговори: „По какъвто и начин да е, нищо не струва за 4-5 часа да се направи съгласуване в министерството. Не може да се сключва международен договор без съгласуване с правната и международната дирекция, особено като се касае за лекарствена политика. Не говорим за обществена поръчка, а за елементарно съгласуване. Самият факт, че само двама души са знаели какво се прави, има съмнение какво е правено“.

Заместник-министър Димитър Петров посочи още, че компетентните органи трябва да направят проверка дали в случая има данни за корупционна схема, тъй като, според него, респираторите са купувания на „двойна и тройна цена“. /БГНЕС