Петте акцента от срещата Байдън-Си Дзинпин

Срещата между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин в Сан Франциско доведе до споразумения по няколко ключови въпроса.

„Вярвам, че това са едни от най-конструктивните и продуктивни дискусии, които сме имали“, каза президентът Байдън след срещата. „Постигнахме важен напредък.“

Президентът Си призна по-рано, че отношенията между САЩ и Китай "никога не са били гладки".

След срещата той добави, че вратата за преговори между двете суперсили "не може да бъде затворена отново".

След техните разговори в Калифорния могат да бъдат изведени на преден план 5 акцента.

Допирни точки относно климата

Двете страни, които са най-големите източници на въглеродни емисии в света, се договориха за по-нататъшни мерки за справяне с изменението на климата, но не поеха ангажимент да прекратят използването на изкопаеми горива.

Те обещаха да си сътрудничат за забавяне на емисиите на метан - особено мощен парников газ - и да подкрепят глобалните усилия за утрояване на възобновяемата енергия до 2030 г.

Експерти казаха пред Би Би Си, че това е забележителен напредък преди голяма конференция за изменението на климата, COP28, която ще се проведе в Дубай по-късно този месец.

„Това са малки, но важни стъпки по отношение на изменението на климата“, каза Бърнис Лий, експерт по Китай и сътрудник в Chatham House, британски мозъчен тръст.

Дейвид Уаскоу от Института за световни ресурси нарече споразумението за метана „голяма стъпка“.

„Китай е най-големият източник на метан в света и сериозните действия за ограничаване на този газ са от съществено значение за забавяне на глобалното затопляне в краткосрочен план“, добави Уаскоу.

Борба с трафика на фентанил

Двете страни заявиха, че ще си сътрудничат в борбата с трафика на наркотици, а Китай се съгласи да предприеме действия срещу компании, за да спре прилива на нелегален фентанил в САЩ, който допринесе за увеличаване на смъртните случаи от свръхдоза.

Мощният синтетичен опиоид причини около 75 000 смъртни случая в САЩ само през миналата година.

Китайските производствени компании са източник не само на самото лекарство, но и на прекурсорни химикали, които могат да бъдат комбинирани.

Ванда Фелбаб-Браун, експерт по международна организирана престъпност в института Брукингс, отбеляза, че споразумението е "дипломатическо и политическо изявление", но реалното му въздействие все още е под въпрос.

„Остава да се види как Китай ще преследва тези компании“, каза тя. "Ще се пребори ли с 3, 5 или 10 компании?"

Браун вярва, че Китай вероятно ще продължи да използва сътрудничеството за борба с наркотиците като "разменна монета" и "инструмент за провеждане на по-широка дипломация".

Китай ограничи директните доставки до САЩ, което означава, че голяма част от незаконната търговия се е изместила към маршрути през Мексико. Американски служители смятат, че Китай не е направил достатъчно, за да спре трафика. От своя страна Пекин казва, че опиоидната епидемия в САЩ е единствено по вина на Америка.

Възобновяване на комуникацията между военните

Двете страни също се съгласиха да възобновят комуникацията между военните - стъпка, която беше на първо място в списъка с желания на американците.

Комуникацията беше прекъсната от страна на Китай миналата година, след като тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван.

Отношенията се влошиха още повече, след като предполагаем китайски шпионски балон прелетя през континенталната част на САЩ по-рано тази година, преди да бъде свален над Атлантическия океан.

„По време на Студената война Съединените щати и Съветският съюз винаги поддържаха комуникация между военните, за да избегнат всякакъв инцидент или погрешно тълкуване на намерения, които биха могли да предизвикат война между ядрени сили“, каза Мик Мълрой, бивш заместник-помощник секретар на САЩ. „Това трябва да се случи и между Китай и САЩ сега.“

Седмица по-рано двете страни се срещнаха във Вашингтон за дискусии относно своите ядрени арсенали - за първи път от години насам.

Двамата президенти също имаха съществени дискусии за Тайван. Си Дзинпин каза на американския си колега, че трябва да „спре да въоръжава Тайван“ и че обединението на Китай с острова е „неудържимо".

Американският подход към въпроса едва ли ще се промени, въпреки исканията на Пекин.

Разговорите ще продължат

Въпреки че имаше няколко конкретни точки на съгласие, самият факт, че среща се случи, а Байдън и Си Дзинпин си стиснаха ръцете, е положителен знак.

Да имаш двама от най-влиятелните президенти в света, които говорят един с друг, само по себе си е дипломатическо постижение. Ако успеят да се съгласят да поддържат връзка, това може да се счита за успех.

В началото на срещата Байдън заяви пред Си Дзинпин: „Оценявам нашия разговор, защото смятам, че е от първостепенно значение вие и аз да се разбираме ясно, лидер с лидер, без погрешни схващания или погрешна комуникация.“

Китайският лидер се съгласи. „Конфликтът и конфронтацията имат непоносими последици и за двете страни“, каза той.

Двете страни все още са далеч една от друга по много въпроси. Въпреки че съгласието за "мирно несъгласие" е едно добро начало, някои наблюдатели предупредиха за прекалено оптимистични прогнози.

„През последните четири месеца се наблюдава наистина забележително подобрение в комуникациите между Вашингтон и Пекин“, каза Димитър Георгиев, директор по китайски изследвания в университета в Сиракюз.

„Голяма част от това обаче беше пряко свързано с тази среща на APEC... не трябва да приемаме, че положителният импулс може или ще бъде поддържан“, подчерта той.

Пандите като „пратеници на приятелството“

След срещата президентът на Китай намекна, че Пекин е готов да изпрати повече панди в американските зоологически градини.

Китай, където пухкавите мечета се възприемат като "национално съкровище", от десетилетия използва така наречената дипломация на пандите, за да помогне за насърчаване на отношенията с други страни.

„Пандите отдавна са израз на приятелството между китайския и американския народ“, отбеляза Си Дзинпин пред бизнес лидери на вечеря след двустранната среща.

След 23 години в Националния зоопарк във Вашингтон, три големи панди бяха върнати в Китай този месец. Тези в зоопарка в Атланта - единствените четири останали в страната - ще се завърнат в началото на 2024 г.

„Казаха ми, че много американци, особено деца, наистина не са склонни да се сбогуват с пандите и са отишли в зоологическата градина, за да ги изпратят“, каза китайският лидер.

Според Си Дзинпин Пекин е готов да продължи сътрудничеството си със САЩ за опазването на пандите и макар да не предложи конкретен срок, китайският президент предложи мечките да бъдат изпратени в зоологическата градина в Сан Диего. /БГНЕС

------------------------

Майк Уендлинг, Би Би Си