Пейо Яворов и пощенските картички

Колекция от стари пощенски картички представи проф. Михаил Неделчев в дните на Яворовите празници в Поморие, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

В центъра на изложбата е поетът Пейо Яворов в Народния театър, заедно с неговите партньори по слово в театъра – драматурзите, които са били най-поставяни по това време, от Иван Вазов до Антон Страшимиров, и разбира се, Пенчо Славейков като директор на театъра. Представени са и други сгради и култови места в София, които обкръжават Народния театър.

Яворов е един от най-големите европейски поети, а темата на изложбата е срещата между Европа и българското Черноморие. В изложбата личи как Европа е облъчила българското Черноморие по един щастлив начин в началото на ХХ век и българските градове изглеждат наистина като европейски, разказа проф. Неделчев. Затова Яворов е свързан с изложбата и присъства в нея и чрез Анхиало, и чрез цялата морска тематика, която е толкова характерна за неговото творчество.

Важно място в колекцията заема царското семейство, защото благодарение на Кобургите България добива своето пълноценно място в цялото пространство на Европа като една самостоятелна суверенна държава. Самият Яворов е колекционер на пощенски картички, както разбира се и Пенчо Славейков, и Петко Тодоров, т.е. целият кръг „Мисъл“.

„Яворов има удивителни пощенски картички, с които изпращат послания до Дора Габе, след това на Мина Тодорова и по-късно, разбира се, на своята съпруга Лора“, каза проф. Неделчев. Една от най-важните картички в колекцията е на самия Пейо Яворов, който я праща до своя бъдещ биограф Михаил Кремен през 1910 година. „Много съм щастлив, че картичката ми е подарък от големия актьор Явор Милушев“, каза още проф. Михаил Неделчев. /БГНЕС