Pfizer ще удвои ваксините за САЩ до 10 млн. седмично

Американската компания Pfizer, която заедно с германския си партньор BioNTech разработи ваксина срещу коронавирус, смята да удвои до 10 млн. седмично броя на дозите, доставяни на САЩ. Това съобщи в петък председателят на управителния съвет и генерален директор на компанията Албърт Бурла.

„През следващите няколко седмици очакваме да увеличим броя на дозите за САЩ от 5 милиона дози седмично, което е средното досега, до повече от два пъти броя, започвайки през следващите няколко седмици“, каза той в присъствието на американския президент Джо Байдън и пред служители в завода за ваксини на Pfizer в щата Мичиган.

По думите му компанията е готова да предостави на американските власти 120 милиона дози ваксина до края на март и 200 милиона до края на май. Според университета "Джон Хопкинс", който води ковид статистиката въз основа на информации от международни организации, на федерални и местни власти, от началото на пандемията в САЩ са регистрирани над 27,95 милиона случая на коронавирусна инфекция, а 495 015 души са починали. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя. /БГНЕС, ТАСС