ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ с ново име, Манолова ще ръководи групата

Парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ сменя името си на „Изправи се. БГ. Ние идваме!“, добавяйки в названието новоучреденото гражданско движение на двамата депутати Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов. Най-малката парламентарна група ще се ръководи от Мая Манолова, чийто заместник ще бъде Хаджигенов, а за заместник-председател на парламента коалицията отново предлага Татяна Дончева, предаде репортер на БГНЕС.

„Препотвърдихме приоритети си – изгонване на мутрите от властта, повишаване на доходите на българските граждани, преизчисляване на пенсиите и подкрепа за бизнеса с фокус върху малкия бизнес и семейните предприятия, ревизия на досегашната власт, подкрепа на гражданите срещу монополите и, разбира се, съдебна реформа“, посочи Манова след първото заседание на групата ден преди откриването на новия парламент.

Тя подчерта, че обединението е готово и с първите предложения за законови промени, които ще внесат в парламента още в сряда. Те ще бъдат свързани с преизчисляването на пенсиите и Закона за личната помощ. Групата ще продължи да настоява отново за създаване на парламентарна комисия по ревизията, който да продължи да проверява предходната власт, както и на комисия, която да продължи да нищи случаите на полицейско насилие по време на миналогодишните протести.

„Утре внасяме и изслушванията, които обещахме – на служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков. Внасяме и друго два възлови законопроекта. Единият е Законът за НСО, с който прекратяваме практиката за слугинаж, с парите на данъкоплатците да бъдат обгрижвани стотици хора във властта. Вторият е свързан с бюрото за защита на главния прокурор, вече няма да е така. Няма да има държавен орган в държавата, който да се грижи за удобствата на главния прокурор“, допълни Хаджигенов.

От групата обявиха още, че българските граждани очакват да има „стабилно и почтено правителство на промяната“. Те още веднъж препотвърдиха позицията си, че биха подкрепили проектокабинета на „Има такъв народ“, но след като видят залегнали част от своите приоритети в неговата програма. Разговори между двете формации по темата засега не са водени, предстоят да се случат в парламента публично, увери Мая Манолова. /БГНЕС