ПГА Турът потвърди промени в календара и увеличение на наградни фондове

Комисионерът на Професионалния голф тур Джей Монахан обяви промени в календара в разубеди играчи от това да преминат към спонсорираните от Саудитска Арабия LIV Голф серии. На пресконференция в Кънектикът преди началото на Травълър‘с Чемпиъншип, той потвърди детайлите за план, който се появи във вторник, за промяна на Тура.

Реформите включват завръщане до календарен сезон в рамките на година, стартирайки от 2024, както и създаването на три международни турнира в края на кампанията. В добавка, осем надпревари ще бъдат със значително увеличен награден фонд, като средно ще бъдат около 20 млн. долара. Плейофите на ФедЕкс Къп, които бележат края на сезона, също ще бъдат с промени в броя участници от 2023 – 70 голфъри на ФедЕкс Сейнт Джуд Чемпиъншип, 50 на БМВ Чемпиъншип и 30 играчи на Тур Чемпиъншип.

Джей Монахан.

Тези ходове са най-яркият отговор на ПГА Тура на възхода на LIV Голф сериите, които стартираха по-рано този месец и вече привлякоха осем от топ 50 на мъжкия голф, включително шампионите в Мейджъри Дъстин Джонсън, Фил Микелсън и Брукс Кепка. Монахан бе категоричен, Турът няма как да се конкурира финансово с LIV Голф, които са спонсорирани от Обществения инвестиционен фонд на Саудитска Арабия – техните активи възлизат на около 620 млрд. долара.

Не съм наивен. Ако това е състезание и единствените оръжия са доларови сметки, ПГА Турът не може да се конкурира. ПГА Турът, американска институация, не може да се конкурира с чуждестранна монархия, която харчи милиарди долари в опит да купи играта голф. Ние приветстваме добра и здравословна конкуренция. LIV Сауди голф лигата не представлява това. Това е нерационална заплаха – тя не е свързана с връщането на инвестиция или истинско израстване на спорта“, коментира Монахан.

Комисионерът на ПГА Тура добави, че заплахата от новите серии „очевидно е ускорила“ плановете им да направят промени в календара. „Възнамерявахме да вдигнем наградните фондове на тези турнир в бъдеще, окей? Това, което правим в началото на 2023, няма съмнение, че едно от нещата, които искаме да бъде осигурено са значителните увеличения на наградните фондове на топ турнирите както заради тяхната последователност, така и заради финансовите инвестиции. Така че, да, това е нещо, което правим от името на нашите членове в отговор на настоящата ситуация, в която се намираме“, сподели още Монахан, който по-рано този месец забрани участие на 17 настоящи или бивши членове на ПГА Тура, подписали с LIV Голф сериите. /БГНЕС