Пхенян взриви офиса за връзка със Сеул

Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея в граничния град Кесон, заяви министерството на Съединението на Сеул след дни на все по-бурна риторика от Пхенян.

"Северна Корея взриви Службата за връзка в Кесон в 14:49", се казва в съобщението на службата на говорителя на министерството, което се занимава с междукорейските отношения.

Агенция Йонхап по-рано съобщи, че се вижда дим над граничния град Кесон, намиращ се на територията на КНДР, а също така е чут взрив. Инцидентът става на фона на изявленията на Пхенян да върне своите военни части в района, откъдето войските са били изтеглени в съответствие със споразуменията, сключени между двете държави. Пхенян предупреди Сеул вчера за подготовката от въоръжените сили на „акт на отмъщение“ заради разпространяването на агитационни листовки, оскърбяващи висшето ръководство на Северна Корея. Това бе предшествано от изявление, публикувано в събота от първия заместник-председател на отдела на Централния комитет на Корейската партия на труда (КПТ) Ким Йо Чен, която е по-малката сестра на лидера на КНДР Ким Чен Ун, че Пхенян възнамерява да предприеме „следващата стъпка“ в близко бъдеще. По-конкретно, тя подчерта, че вземането на решения относно последващи действия „ще бъде поверено на Генералния щаб на Корейската народна армия“. /ТАСС