Пиещите умерено живеят по-дълго от пълните въздържатели

Проф. Григоров е експерт, учител и учен, който има определена професионална насоченост към чернодробните болести, а връзката алкохол-черен дроб заема особено място в ежедневието му на лечител и изследовател.

Пиещите умерено количество алкохол живеят по-дълго от алкохолиците, но и от пълните въздържатели. Това заяви в интервю за БГНЕС известният български професор по вътрешни болести и гастроентерология Никола Григоров.

Проф. Григоров е експерт, учител и учен, който има определена професионална насоченост към чернодробните болести, а връзката алкохол-черен дроб заема особено място в ежедневието му на лечител и изследовател. Той е автор на книгата „Лицата на алкохола“, в която чрез умел художествен разказ обрисува богатата си лекарка практика, в която е наблюдавал много променени човешки съдби вследствие на срещата им с алкохола.

Експертът е категоричен в едно – алкохолът може и да е полезен, но само в умерени количества. „Много хора казват, че глътката алкохол е вредна, което аз не приемам“, смята проф. Григоров.

Тук обаче се повдига важният въпрос – кое количество се приема за умерено?

„Количеството на алкохола е индивидуално за всеки и зависи от редица фактори, сред които полът, психичното състояние, генетичната предопределеност и много други“, уточнява професорът.

Според редица изследвания за умерен се смята приемът на чист алкохол, ако той не надхвърля ежедневно 25 милилитра за жените и 35-40 милилитра за мъжете. Задължително обаче е два дни от седмицата да се почива, а те трябва да бъдат последователни.

„Книгата е компилация на медицински знания и художествена литература. Тя не е черна, тъй като се говори за алкохола, нито пък е много бяла, но е с всички нюанси на нашето ежедневие. Алкохолът е нещо, което присъства в живота ни. Ние го критикуваме, виждаме последиците от него, но той е на нашата маса. За алкохола трябва да се говори. И за добро, и за лошо“, разказва още лекарят.

С книгата той отправя важно послание - алкохолът определя съдби.

„Избрах 12 разказа, които показват моята среща с алкохола в практичната медицина. Разказите са както трагични, така и весели. Говори се за увреждащото действие на алкохола като универсална клетъчна отрова. Говори се за връзката на алкохола с много заболявания. За това дали алкохолизмът е генетично детерминиран или не, както и това, че е болест за мозъка, а не само за черния дроб. Чернодробните цирози са характерни само за 15% от хората, които вземат алкохол“, допълва още проф. Григоров. /БГНЕС