Пиърс Броснан съжалява, че е влязъл в забранена термална зона в Йелоустоун

Актьорът Пиърс Броснан заяви, че дълбоко съжалява, че е излязъл от пътеката в националния парк Йелоустоун в западната част на САЩ. Това действие на Броснан му навлече глоба от съда в Уайоминг за това, че се е приближил твърде близо до една от деликатните термални зони, съобщи „Гардиън“.


70-годишният Броснан се е признал за виновен за това, че се е движил пеша в термална зона, и е бил глобен с 500 долара и е трябвало да плати 1000 долара за общественополезен труд на геоложкия фонд "Йелоустоун завинаги", съобщи прокуратурата на САЩ, окръг Уайоминг.

Позовавайки се на съдебни документи, в тях се казва, че през ноември актьорът, изиграл Джеймс Бонд, е качил снимки в Instagram, на които "стои върху термална зона на националния парк Йелоустоун в Мамут Хот Спрингс", визирайки живописната местност в северната част на парка.

"В района има поставени табели, които предупреждават посетителите за опасностите, свързани с термалните явления, и посочват, че посетителите трябва да се движат по определените за целта пешеходни пътеки и маршрути", се казва в съобщението.

Ходенето извън пътеката в такива термални зони може да бъде опасно, тъй като земята е крехка, а водата - изключително гореща.

Късно на 14 март на страницата си в Instagram Броснан заяви, че е "природозащитник", който изпитва "най-голямо уважение и любов към нашия природен свят".

"Въпреки това направих импулсивна грешка, която не приемам с лека ръка, когато влязох в термална зона, покрита със сняг, в националния парк Йелоустоун, за да направя снимка. Не видях поставена табела "Забранено е влизането", която предупреждаваше за опасност, нито пък се разхождах в непосредствена близост до нея", написа той.

"Дълбоко съжалявам за прегрешението си и поднасям искрените си извинения на всички за това, че съм навлязъл в тази чувствителна зона. Йелоустоун и всички наши национални паркове трябва да бъдат обгрижвани и запазени, за да им се наслаждават всички", написа актьорът.

В Йелоустоун се намират гейзерът Олд Фейтфул, който изригва често, и стотици бълбукащи и кипящи, пръскащи и изригващи горещи басейни с вода и кал, често със силни серни миризми.

Паркът е известен и с дивите си бизони, като служителите предупреждават посетителите да стоят настрана от животните след инциденти, когато туристите са се доближавали твърде много, понякога опитвайки се да си направят селфи снимки./БГНЕС