Писатели от Югоизточна Европа създават асоциация

Учредителният комитет на Асоциацията на писатели от Югоизточна Европа - SEE Writers, организира първата си официална среща в София днес, в Българския културен център.

На снимката: Здравка Евтимова

Писатели и представители на организации от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Италия, Косово, Молдова, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция, Украйна, Хърватия, Черна гора участват в учредяването на асоциацията с неправителствена цел, чиито инициатори са Захари Иванов (България) и Радомир Андрич (Сърбия). Дейността й ще отговаря на хуманните литературни ценности и традиции на Европа. SEE Writers ще съдейства за обмяна на опит в областта на литературата и всички други области на културата; ще организира срещи на писатели, фестивали, съвместни събития на държави както в рамките на Европейския съюз, така и извън него; ще издава и съдейства за издаване на произведения на членовете на асоциацията (антологии, сборници, индивидуални авторски книги, списания и др.) в електронен вариант и на хартиен носител; ще учреди награди за различните литературни жанрове; ще изгради интерактивна онлайн платформа, обединяваща всички членове на асоциацията и дейци на културата, която да позволява разпространяване на литературните творби, споделяне на идеи, новини и мнения, както и ще организира и провежда онлайн инициативи.

Учредители на асоциацията са Стефан Чапалику (Албания), Предраг Белошевич (Босна и Херцеговина), Христо Бойчев, Георги Гълов, Захари Иванов, Здравка Евтимова (България), Макис Цитас, Ерика Атанасиу (Гърция), Лука Чедрола (Италия), Фахредин Шеху (Косово), Аркадие Сучевяну, Нико Стоянов (Молдова), Йордан Плевнеш, Катица Кюлавкова (Северна Македония), Мирча Дан Дута, Питър Срагер (Румъния), Бранко Ристич, Йеремия Лазаревич, Радомир Андрич (Сърбия), Ахмет Емин Атасой, Гюней Йозкълънч, Хелми Хаша, Якуп Юмероглу (Турция), Ана Багряна, Виктор Мелник, Михайло Сидоржевски (Украйна), Милорад Попович (Черна гора), Надежда Чачинович (Хърватия).

По време на първата среща премиерно ще бъде представена антологичната книга "Балкански писатели" с произведения от всичките писатели-учредители. Много от тях са публикувани на родния им език - турски, гръцки, български, други - с преводи от английски. Ще бъде открита изложба с илюстрации на книги на издателство "Световете"./БГНЕС