Писториус: Германия ще достави 3 или 4 пъти повече снаряди на Украйна през 2024 г.

„Германия планира да достави около 3 до 4 пъти повече артилерийски боеприпаси на Украйна през 2024 г., отколкото през 2023 г“.


Това заяви германският министър на отбраната Борис Писториус при пристигането си на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна (КГОУ) в Брюксел., съобщи „Индипендънт“.

Наскоро топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел призна, че блокът няма да успее да предостави на Украйна един милион артилерийски снаряда до март. Предвижда се само около половината от този брой да бъде доставен дотогава.

"Урокът от тази война е, че боеприпасите са от съществено значение за оперативната готовност", каза Писториус.

Той се позова на посещението си на 12 февруари на строителната площадка на нов завод за боеприпаси в Германия, изграждан от германския оръжеен производител Rheinmetall. Очаква се фабриката да може да произвежда до 200 000 артилерийски снаряда годишно.

Германия ще похарчи повече от 3,5 милиарда евро за закупуване на боеприпаси през 2024 г., каза военният министър, като определи това като "безпрецедентна" цифра.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че очаква 18 от 31-те държави членки на НАТО, включително Германия, да изпълнят целта да изразходват поне 2% от своя БВП за отбрана през 2024 г., което е увеличение със седем държави спрямо предходната година./БГНЕС