Питър Райт стартира успешно защитата на титлата си на Световното по дартс

Действащият шампион Питър Райт започна с комфортен успех защитата на световната си титла по дартс в „Алекзандра Палас“. Шотландецът се оттегли от Финалите на Шампионата на играчите миналия месец заради жена си Джо, която бе в болница, но след като получи положителни новини тази седмица, Райт стартира убедително кампанията си за трета световна корона, побеждавайки северноирландеца Мики Мансел с 3-0 лега.

Питър Райт.

Мансел се бе превърнал в първия играч, спечелил двубой на тазгодишното световно, след като надви Бен Роб с 3-1, за да си гарантира сблъсък с Райт. Шотландецът направи страхотен чекаут от 121 през булсая и спечели откриващия сет с 3-1. Мансел не успяваше да се противопостави на далеч по именития съперник, който дръпна с два лега въпреки скромните средни показатели от 92. Райт подпечата билета си за следващата фаза, изчиствайки 68 с двойно 20.

Не съм щастлив от представянето си, но победата си е победа. Действащият шампион е все още в играта и е Коледа“, коментира актуалният носител на трофея, който сега има 12 дни почивка преди сблъсъка си от трети кръг на надпреварата с победителя от двубоя между Ким Хюйбрехтс и Грант Сампсън. Южноафриканският дебютант Сампсън хвърли първата по-сериозна изненада на турнира, отстранявайки полуфиналиста на Ю Кей Оупън Кийн Бари с 3-1 лега. Джърмейн Уатимена отстъпи на Нейтън Рафърти с 2-3 в друг мач на старта на първенството.

Първата двойна сесия от тазгодишното издание на шампионата ще се проведе днес, когато двукратният вицешампион Майкъл Смит играе с Рафърти. Двукратният първенец на планетата Ейдриън Люис се изправя срещу шведа Даниел Ларсон в следобедната сесия, преди осемкратната победителка от женските ПДС Серии Бо Грийвс да излезе на окито в дебюта си в „Али Пали“ срещу Уили О‘Конър във вечерния сеанс. /БГНЕС