Пивоварна Мориц: Историята на Барселона в чаша кехлибарено пиво

Пивоварна Мориц в Барселона е място със 160-годишна история не само на бирата, но и на 6-милионния испански мегаполис, предава репортер на БГНЕС.


Днес бирарията съчетава заведение за хранене с голям набор от различни бири, пространства за събития, клуб, магазин и огромна лаборатория, където пивоварите да реализират идеите си. Още по-любопитното е, че авангардният архитектурен проект и почти музей, е дело на световноизвестния френски архитект Жан Нувел (автор и на друга барселонска забележителност – сградата „Торе Агбар").

С други думи, пивоварната Мориц в Барселона не е просто пивоварна, а цяла вселена от бира, разположена в сърцето на Барселона.


Историята на пивоварната започва през 1856 година, когато Луис Мориц вече има солиден опит с варките. Само няколко години по-късно производството процъфтява, появява се и първият магазин, където човек да разпусне и да се наслаждава на живота с бутилка eчeмичeн мaлц. Всичко това се случва в сграда, свидетелство за индустриалната Барселона от XIX век.

Когато Луис Мориц умира на достолепната 90-годишна възраст, „Мориц" е поета от негови потомци. През 60-те години на миналия век „Мориц" правят първата си рекламна кампания, а най-силният им инфлуенсър е емблематичният Seat 600, който днес е гордо изложен в пивоварната и до който всеки посетител може да си направи снимка. Години по-късно, наскоро - през 2021 г., самият Христо Стоичков беше рекламно лице за една от кампаниите на бирата.


Съществуват спорове, че "Ecтpeлa Дaм", която в пазарно отношение е може би най-известната испанска бира в света, е най-старата на Иберийския полуостров, но „Мориц" се ражда 20 години по-рано. Свeтлият средиземноморски лaгep, чието име на български означава „звезда", се приготвя от 1876 година насам. Общото между двете е, че родното им място е именно Барселона.


Разбира се не всичко е цветя и рози и както в живота на човек има възходи и падения, така и бирата и пивоварите преживяват спадове. При „Мориц" това се случва през 1978 г., когато Барселона става столица на автономна област Каталуния с приемането на нова конституция.


Годините минават, бирата се стича от крановете, Барселона става все по-популярна за туристи от цял свят и дори „Трио спешен случай" нямат нищо общо, защото ако песента гласи: „карай Джони, карай всичко тече, но уви не всичко се пие", то в „Мориц" всичко се пие и то колкото тяло и душа може да понесе.

Градът посреща летните Олимпийските игри през 92-ра, изживява пънка, попа и електро-попа, идва криза, отминава и календарът стига до 2011 година, когато пивоварната е преобърната с главата надолу и оставена в ръцете на архитекта Жан Нувел. „Магьосникът на светлината" придава изцяло нов облик на историческата сграда на La Ronda San Antoni.

Още една звезда в портфолиото на „Мориц", защото пивоварната вече привлича не само почитатели на бирата и нейните разновидности, но и посетители, които се интересуват от дизайн и архитектура. Проектът разкрива красотата на индустриалната архитектура. Жан Нувел разкрива тухлената зидария, стоманата и облицованите с корк стени. Показва бетонните вани, старите машини и товарния асансьор. В подземието е изградена истинска лаборатория – център за научноизследователска и развойна дейност и експерименти с бира.

И тъй като звездата на шоуто, разбира се, е бирата. Тя се приготвя ежедневно пред очите на посетителите, които могат да станат свидетели на процеса на забъркване и ферментация и дори да усвоят някои тънкости от занаята, като участват в безплатни обиколки с екскурзовод.

В сутерена са помещенията за ферментация, филтриране и съхранение, оборудвани с няколко огромни резервоара, които в продължение на три седмици завършват останалата част от процеса, превръщайки пивната мъст в Pilsen и Epidor (непастьоризирана), и още няколко разновидности, които се варят лимитирано. Мястото обаче не е достатъчно и по-голямата част от производството се извършва в пивоварна в Арагон.

Ако днес влезете в „Мориц" ще ви посрещнат със същия ентусиазъм, с който през 1856 година е поставено началото на първата бира в Барселона. /БГНЕС