Форумът бе открит със специална сесия от депутатите, подкрепящи Бирения клуб към Европейския парламент (EП). Тя събра редица представители на ЕП и експерти, които обсъдиха Зелената сделка на Европа и как пивоварният сектор се вписва в тази стратегия. По време на четирите технически сесии бяха демонстрирани най-добрите зелени практики в сферите на биоразнообразието, възобновяемата енергия и потенциалните възможности за изграждане на малки, но екологични пивоварни. Като допълнителен ключов елемент на събитието бяха изразени гледните точки на Европейските институции и на водещите производители на Стария континент. Пивоварите на Европа категорично подкрепят кръговата икономика, затова и браншовата организация работи активно със своите членове за въвеждане на екологични практики в предприятията, по веригата на доставките си и чрез промяна на потребителските навици и поведение. Европейските микро и макро пивоварни са въвели директни подобрения при използването на вода, енергия, транспорт и опаковки и намаляване на емисиите на CO2. От разисканата на форума информация стана ясно, че устойчиви практики в пивопроизводството са въведени във всички държави с браншови организации, членове на Пивоварите на Европа, както и у нас чрез Съюза на пивоварите в България (СПБ).