Пхенян отрече ракетни тестове, било изпитание на спътници

Северна Корея е провела още един тест за разработването на разузнавателен спътник. Това съобщиха властите в страната в неделя сутрин.

Тестът е извършен в събота, съобщи държавната информационна агенция KCNA в доклад от два параграфа. Тестът идва само дни преди президентските избори в Южна Корея.

Военните на Южна Корея вече заявиха, че смятат, че този последен тест всъщност е изстрелване на друга балистична ракета от страна на Севера. За първи път Пхенян прави толкова изстрелвания за толкова кратко време тази година.

„Националната администрация за аерокосмическо развитие на КНДР и Академията за отбранителни науки проведоха още един важен тест в събота в рамките на плана за разработване на разузнавателен спътник“, каза KCNA в своя доклад на английски език в неделя.

„Чрез теста NADA потвърди надеждността на системата за предаване и приемане на данни на спътника, неговата система за управление и различни наземни системи за управление“, каза KCNA.

От хиперзвукови балистични ракети до балистични ракети със среден обсег, Пхенян изпробва поредица от оръжия през януари и миналата седмица изстреля нещо, за което твърди, че е компонент на „разузнавателен спътник“ – въпреки че Сеул го описа като друга балистична ракета.

Въпреки наложените международни санкции заради ядрените си оръжия, Пхенян игнорира предложенията на САЩ за преговори, след като разговорите на високо ниво между лидера Ким Чен Ун и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп се провалиха през 2019 г./БГНЕС

Тагове: