Пхенян тества нова оръжейна система за "тактически ядрени оръжия"

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ръководи тестовото изстрелване на нова система за подобряване на "тактическите ядрени оръжия" на Северна Корея, съобщиха държавните медии в страната. С новия тест се слага край на няколкодневните празненства около рождения ден на лидера-основател на страната Ким Ир Сен, предаде АФП.

Изстрелването е най-нов опит в поредица тестове на ядрени ракети и оръжия, заради която на страната бяха наложени нови санкции.

Точно преди военните учения между САЩ и Южна Корея, които винаги са вбесявали Пхенян, Северът изстреля първата от 2017 г. насам балистична ракета с далечен обсег.

„Тактическото управлявано оръжие от нов тип е от голямо значение за драстичното подобряване на огневата мощ на артилерийските части и повишаване на ефективността при действието на тактическите ядрени оръжия“, съобщи официалната агенция на Севера KCNA.

В него се казва, че тестът е бил успешен, но не се уточнява кога и къде се е състоял.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че е засякъл два снаряда, изстреляни късно в събота, които са прелетели 110 километра на височина от 25 километра.

Анализаторите от дълго време очакваха Пхенян да проведе ядрен опит като част от събитията за отбелязване на петъчния юбилей от 110-ия рожден ден на лидера-основател на Северна Корея - и дядото на Ким - Ким Ир Сен.

Предполага се, че Пхенян е тествал нова балистична ракета с малък обсег. /БГНЕС