Пламен Бобоков: Не съм аз целта, целта е президентът

Апелативният специализиран съд установи, че няма основания мярката за неотклонение на бизнесмена Пламен Бобоков да бъде изменена от парична гаранция в задържане под стража, предаде репортер на БГНЕС.

„Всичко, което виждам в последните няколко дни е една груба манипулация, която цели моето дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев. Всичко е извадено от контекст. Аз просто съм ужасен. Не съм аз целта, целта е президентът”, заяви Бобоков на влизане тази сутрин в съда.

БГНЕС припомня, че Специализираната прокуратура провежда действия по разследването по образувано досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Случаят е свързан с разменената кореспонденция между бизнесмена Пламен Бобоков и Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция.

Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов беше уличен в търговия с влияние. На 27 декември 2018 г. е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние. Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат. Прокуратурата извърши обиски в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков. Впоследствие Николай Николов подаде оставка. Разследването на прокуратурата продължава, няколко дни прокуратурата оповестява скрийншотове на кореспонденция между лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“ и Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС. Оповестена беше и кореспонденция и по други теми. /БГНЕС