Пламен Димитров: Газов хъб се прави с много играчи на българския пазар

Следващите години България ще бъде малък консуматор на газ. В момента консумираме 3 млрд. кубически метра газ годишно като до няколко години можем да стигнем до 4 млрд., т.е страната ще бъде малък пазар. Анализът направи в интервю за БГНЕС политическият анализатор и преподавател д-р Пламен Димитров.

Д-р Пламен Димитров е историк и политически анализатор. Магистър и доктор по съвременна история от СУ „Св.Кл. Охридски“. Работи в информационния център на Министерството на отбраната. Научните му публикации са в областта на международните отношения, геополитиката и енергийната сигурност.

Според него България ще бъде много интересна за транзитьорите и преди всичко за руската корпорация „Газпром“. „Страната е важен транзитьор и ще продължи да бъде в бъдеще. Въпросът е, че ще бъде променен маршрутът на транзита – не от Север на Юг, а от Юг на Север-Северозапад към Сърбия“, отбеляза той. ПРОЕКТИТЕ

По отношение на ключовите проекти на страната в енергийния сектор Димитров смята, че нямаме възможностите да направим пълноценен газов хъб, тъй като няма множество играчи на българския пазар, а без тях хъб не може да стане. „Няма и достатъчно доставчици. Към момента имаме един – „Газпром“ и той заяви, че не се интересува от хъба, защото продава суровината си по дългосрочни договори на България и другите държави в региона“, аргументира се анализаторът.

ИНТЕРКОНЕКТОРИТЕ

Очевидно по газовите връзки със Сърбия и Гърция усилено вече се работи, не само на приказки. Наскоро имаше посещение на премиера на терен. Струва си да отбележим колко бързо започна изграждането на тръбата. За интерконектора с Гърция се говори от 10 години, но изграждането започна този месец. Същевременно продължението на „Турски поток“ през България, което носи името „Балкански поток“, върви много по-бързо. По договор първите обеми газ за Сърбия могат да минат в края на пролетта през следващата година. Това обаче не означава, че газопроводът ще заработи с пълен капацитет. Това ще стане през 2021 година.

РУСИЯ, ТУРЦИЯ И МЯСТОТО НА БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ

По време на презентация пред експерти Пламен Димитров и неговият колега Димитър Бечев отбелязаха, че България може да черпи опит от диалога между Анкара и Москва в газовата сфера.

„В последно време Турция, макар че Русия й е основния доставчик, доста успешно разнообразява източниците на доставка. През тази година делът на руския газ на турския пазар е паднал под 50%, което означава, че Русия е далеч от монополна позиция. Смисълът на тази диверсификация е като има много доставчици – да се сблъскат и да натиснат цената надолу, съответно потребителите да плащат по-малко. Това е добър пример за България“, смята Димитров.

В регионален план страната ни има много важно място в плановете на „Газпром“ да заобиколи Украйна при доставките на газ за Европа. Очевидно е, че през България ще премине южният маршрут, с който руската корпорация ще заобикаля украинците. „Аз обаче се надявам България да си извоюва в бъдеще мястото на страна, през която да се пренася втечнен газ, идващ от гръцки и турски терминали за съседите ни – Румъния и Сърбия, а защо не и за Украйна и Молдова, които знаем, че евентуално могат да загубят доставките на руски газ от север, ако Русия се откаже напълно от украинския маршрут“. /БГНЕС