Пламен Гетов: От ЦСКА – Левски искам да видя футбол и по-добрият да спечели

"Едно нещо е сигурно, че ще видя - пълен стадион. И искам да не се прекъсва мачът заради простотии от трибуните. Желанието ми е да гледам футбол. И по-добрият да спечели", заяви една от легендите на българския футбол Пламен Гетов в интервю за БГНЕС. Той говори не само за предстоящия мач между ЦСКА и Левски на 15 май, но и по други интересни теми. Гетов е играл и за двата отбора. Веднъж е шампион с ЦСКА (1988/89), макар че е продаден на полусезона в Португалия. След това печели шампионата с Левски пред сезон 1992/93. Два пъти е голмайстор на първенството.

Финалът за Купата на България е на 15 май от 17:00 часа на Националния стадион.

"Мач между ЦСКА и Левски никой не може да каже как ще завърши. Участвал съм в дербито като футболист и на двата отбора. Знам за какво става въпрос. В годината, в която станах шампион с ЦСКА (1988/89), играх само шест месеца за тях и уж бяхме по-добрият отбор, но в дербито ни поведоха и завършихме 2:2. После, когато отидох в Левски и взехме титлата, първият полусезон ни биха, а вторият - ние тях. Дръпнаха ни с 2:0, но ги обърнахме до 3:2. Няма ли я нагласата и шансът, няма как да спечелиш", спомни си бившият национал.

"По наше време нямаше чужденци и нямаше нужда да ни мобилизират за такива мачове. Някой от чуждестранните играчи не разбират за какво става въпрос", категоричен е той.

"Левски играе много тактически правилно. По-подготвени са физически. Може би в първия мач имаше подценяване от страна на Лудогорец. Мислеха, че ще вземат победата лесно", върна се към полуфиналите Гетов.

"ЦСКА бяха подценили Славия във втория мач. Шансът беше на страната на гостите, бързо вкараха два гола и от там нататък е много по-лесно да рушиш, отколкото да градиш. Когато обаче има подценяване, трудно можеш да се върнеш в мача", пък е мнението му за битката между "червени" и "бели", завършила с успех за тима на Алан Пардю след изпълнение на дузпи.

"Трудно ще дойде краят на Лудогорец. Купуват и имат качествени футболисти за два отбора. Могат да си позволят да играят във всички надпревари. Дето казваме ние - на три стана могат да тъкат спокойно. Инвестират правилно, купуват, продават, получават пари от Европа за това, че играят в групите, два пъти влизаха в Шампионска лига...", коментира Гетов по повод господството на Лудогорец в последните 11 години.

Помолен да разкрие тайната на изпълненията на наказателни удари, чийто голям майстор беше той в миналото, Гетов заяви: "Трябва да те е докоснал Господ. След това идва усъвършенстването и да има кой да ти каже дали правилно или неправилно се справяш. Да биеш десет фаула и да вкараш един не е никаква успеваемост. Ако не ти го е дал Господ, може да биеш по хиляда и пак да не стане".

"Сегашните момчета ги интересуват такива неща. Не им е важно да са усъвършенстват. Важното е да подмладим националния отбор и да се класираме на някой голям форум. Дали Европейско, дали Световно, няма значение. За това обаче вие журналистите и ние феновете трябва да имат по-голямо търпение. Не да бързаме да ги очерним, когато загубят някой мач. Видно е, че отборът от години не върви, но ето давам един пример - по наше време нямаше такива фалшиви чужденци, които да играят на местата на българските футболисти. Докато не се въведе правило определен брой млади състезатели да играят задължително, няма да стане. Иначе, да, разбирам отборите, които търсят бързи успехи и участие в чужбина - взимат евтини играчи от други страни. Но така не става", завърши Пламен Гетов. /БГНЕС