Пламен Константинов е новият волейболен селекционер на България

Пламен Константинов е новият селекционер на мъжкия национален тим по волейбол. Решението бе взето с мнозинство от Управителният съвет на Българската федерация. Гибона заема поста, който беше овакантен от Николай Желязков. Сред останалите варианти бяха Мартин Стоев, финландецът Туомас Самелвуо и италианецът Алберто Джулиани.

Константинов застава на поста селекционер за втори път след 2014 година. Под негово ръководство националите завършват на девето място на Световното по волейбол през 2018. След края на шампионата на планетата той напуска длъжността след изтичането на договора му.

Пламен Константинов.

Пламен Константинов стартира кариерата си в Левски през 1986 година. Играе в Гърция дълги години, където защитава цветовете на ПАОК, Арис, Орестиада, Ираклис, Олимпиакос и Панатинайкос. Във френския Тур играе заедно заедно със съотборника си от националния отбор Владимир Николов. Константинов се превръща в най-скъпия волейболист на България за времето си, след като преминава от Ястржебски в руския Газпром за 600 000 евро. За последно той носи екипа на гръцкия Ираклис през сезон 2008/2009 г.

Определян е два пъти за Най-добър волейболист на Гърция. Печелил е 6 национални шампионата – с Арис, Ираклис, Олимпиакос, Панатинайкос, Славия и Левски. Бивш капитан на българския национален отбор по волейбол (2005 – 2009). Участва на Олимпиадата през 1996, както и на тази през 2008 г. Константинов има три участия на световни първенства, 6 на европейски и 11 в Световната лига. На 22 юли 2009 г. се отказва от националния отбор, след като не е включен в отбора за световните квалификации и Европейското в Турция. След това взема решение да сложи край на кариерата си като професионален волейболист.

През 2016 г. Константинов поема и руския Локомотив Новосибирск, с който печели бронзовите медали в шампионата на Русия. През 2020 г. става шампион с руския тим. /БГНЕС