Пламен Кръстев: Успехите от Токио трябва да бъдат затвърдени и разширени

"Можем да бъдем само доволни, разбира се, предстои и анализ, който е задължение на ММС. Съответно тези успехи да бъдат затвърдени и разширени". Това заяви в интервю за БГНЕС спортният експерт и член на Управителния съвет на Фондация „Български спорт“ Пламен Кръстев по отношение на представянето на българските спортисти на Олимпийските игри в Токио това лято.

Пламен Кръстев.

"Определено българският спорт изпраща една година, която надхвърли и най-оптимистичните ни очаквания. Преди Олимпиадата в Токио едва ли някой е допускал, че българските спортисти ще се върнат с три златни медала, но за наша радост това се случи, видяхме едно чудесно представяне", коментира Кръстев, след като по-рано тази седмица Фондация „Български спорт“ обяви носителите на Спортен Икар за 2021 година.

Кръстев, който е бивш национален рекордьор на България в бягането с препятствия на 60 и 110 метра, сподели и мнението си за по-слабото представяне на българските лекоатлети през годината. „За съжаление, през последните години единствено младите поддържат огъня, не бива да забравяме, че тази година имаме двама медалисти от европейските първенства до 23 години и до 19 години, съответно на дълъг и троен скок, което все пак си е потвърждение на традициите. Леката атлетика е най-конкурентният спорт в света, не го казвам от куртоазия, това е факт. Над 200 държави участват, това е най-естественият човешки спорт, там конкуренцията е най-голяма и най-трудно се пробива, така че нормално е да имаме спадове. Вярно е, нямаме в момента медалисти от големи първенства при мъжете и жените, но надявам се и това да дойде, защото виждам, че се работи".

Кръстев призова новият министър на младежта и спорта Радостин Василев да използва експертния потенциал на България в областта на спорта. „Аз лично разчитам, че новият министър на младежта и спорта, подчертавам, че той е министър на младежта и спорта, не само на спорта, ще се опре на Българския олимпийски комитет и на експертите, които неминуемо и безспорно имаме, и ще направи един задълбочен анализ на представянето в Токио. Това е задължително, за да можем да вървим напред. Вярвам, че е амбициозен човек, който няма да остави магарето си в калта, както се казва, а ще работи за развитието на българския спорт, както и на младежта", каза той. /БГНЕС