Пламен Николов: Изчегъртването няма да бъде стратегия, ще търсим консенсус

Изчегъртването няма да бъде стратегия на правителството, ще търсим консенсус. Няма да вдигаме данъци. Нямаме договорки с ДПС. Отношенията ни с президента Румен Радев са като с държавен глава.

Това заяви в интервю за БНТ кандидатът на „Има такъв народ“ за премиер Пламен Николов.

Той е научил преди две седмици, че ще бъде предложен за премиер от ИТН. Това е станало след разговор със Слави Трифонов. „Между нас има изградено доверие, познаваме се от три години, още от времето на кастингите след референдума“, каза Николов.

Той подчерта предимствата на своя професионален опит, който съчетава предприемачество и хуманитарно образование. „Страната не е имала друг такъв премиер, който да има хем бизнес опит, хем хуманитарно образование“, уточни Николов. Кандидатът за премиер на ИТН не се страхува, че могат да извадят нещо срещу него от миналото ме. „Не се боя. Почти 20 години имам корпоративен опит, работил съм в редица браншове у нас и в мултинационален аспект. Всичко при мен е ставало по правилния начин“, каза още той.

Пламен Николов заяви, че зад него стоят доста успешни проекти в международен план и смята да използва този опит в политиката. Като най-голям успех посочи факта, че е успял да задържи голяма американска компания да има свой офис за Европа и Азия именно в България. И това продължава вече 10 години.

По отношение на състава на бъдещото правителство Николов отказа да коментира дали в него ще има имена от сегашното служебно правителство.

„През миналата седмица имахме кръг от експертни преговори. Намерихме много общи точки и с БСП, и с ДБ, и с „Изправи се БГ“, каза той и добави, че от ИТН са наясно, че техният кабинет ще бъде правителство на малцинството.

Пламен Николов категорично отрече да има договорка между ИТН и ДПС.

„Отношенията ни с президента Румен Радев са като с държавен глава. Не знам да има пукнати в тези отношения“, заяви Николов.

Той обеща да управлява с таланта на всички: „Изчегъртването няма да бъде стратегия на правителството, ще търсим консенсус“. Кандидатът за премиер от ИТН заяви, че решенията в тяхната партия няма да се взимат еднолично, както е било през последните 12 години, а ще се обсъждат с парламентарната група и членовете на ИТН.

Коментирайки борбата с разпространението на коронавирус, Николов заяви, че неговото правителство ще се придържа към фактите. „Каквото е необходимо ще бъде предприето, за да се почувстват българските граждани защитени. Ние ще се опитаме да обособим ковид болници, както в чужбина, а при нас това не беше направено. Това е едно от работещите решения“.

За отношенията ни с РС Македония, Николов каза, че няма да провеждаме линия на конфронтация.

Пламен Николов подчерта, че от ИТН искат фундаментална и дълбока съдебна реформа, като се започне от специализираното правосъдие. /БГНЕС